Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

VW Golf I sa 150 KS (1.8T ?!)

VW Golf I sa 150 KS (1.8T ?!)
Postavljeno 15.06.2023. u 16:18
Autor: Dragan Romčević

Golf II je legendaran auto za koju svi znaju. Međutim, čak i starije generacije zaboravljaju Golfa koji je započeo čitavu priču. „Prvi“ VW Golf je od 1974. počeo da menja standarde na tržištu automobila, a bile su tu i sportske GTI verzije.

Mi smo u oglasima na sajtu Polovni automobili naleteli na jedan Golf I iz 1983. godine. Po čemu je ovaj poseban?

Po tome što ima 1.8-litarski turbo benzinski motor od 150 „konja“. Iako tolika snaga danas nije naročito impresivna, treba imati u vidu da je ovaj auto težak otprilike kao Yugo, odnosno da motor ne mora da vuče najmanje tonu i po, često plus par stotina kilograma.

Objasnimo kako je sve počelo. Vlasnik, Marko Živojinović iz Mladenovca, od malih nogu je bio vezan za VW automobile. Ovu naklonost nasledio je od oca, koji je preko 20 godina vozio isključivo VW dizelaše. 

Kako Marko kaže: „Ja sam ranije imao Golf I GTI, pa nakon njega Golf II GTI. Međutim, sledeći auto, nevažno koji, definitivno mi se nije svideo, pa sam odlučio da ponovo nađem „jedinicu“ GTI. Problem je nastao kod pronalaženja Golfa I GTI u dobrom stanju i sa iole pristojnom cenom. Oni koji su bili očuvani imali su katastrofalno visoke cene.

Naleteo sam na jedan koji nije bio GTI, ali je bio odlično očuvan, pa sam odlučio da njega „spakujem“. Limarija mu je bila u odličnom stanju. Fabrički motor od 1.100 „kubika“ nisam dirao, već sam sređivao enterijer i eksterijer.

Ipak, koliko god bio sređen, ispod haube je i dalje imao 1.1-litarski motor, koji nije delovao baš atraktivno na skupovima koje sam godinama posećivao. Stoga sam odlučio da ubacim motor iz Golfa „četvorke“.

Taj novi motor je uzet iz auta sa domaćim tablicama, potpuno regularno, uz svu obaveznu papirologiju. Motor je proveren i sređen, tako da je potpuno ispravan. Naravno, stari menjač ne bi mogao da ide uz ovaj motor, tako da je iz Golfa „četvorke“ uzet i menjač.

Novi motor i novi menjač zahtevali su i određeno prilagođavanje. Na primer, morali su da se prave drugi nosači motora i menjača. I poluosovine su morale da se prerade.

Naglašavam da smo strogo pazili da auto bude i funkcionalan i bezbedan, a ne da bude samo izložbeni primerak za skupove i slično. U vožnji je stabilan i siguran. Ima štelujuće amortizere (Gewinde).

Tu su i Recaro sedišta iz Golfa „trojke“. U kabini je crno „nebo“ da bi osećaj bio potpun. Na točkovima su alu felne Ronal iz 1984. godine. Izabrao sam ih tako da budu u istoj generaciji kao auto, da budu u duhu tog vremena.

Koliko je trajala prepravka?

Sve je trajalo oko 4 meseca – priprema za farbanje, farbanje, ugradnja motora i menjača...

Inače, moralo je da se improvizuje po pitanju kvačila, ali nećemo ulaziti u detalje, iako nam je Marko objasnio šta je sve urađeno po tom pitanju. Kočnice su ostale originalne, što nije baš idealno s obzirom na znatno veću snagu motora. Tu postoje neki tehnički problemi, inače bi definitivno bile ugrađene mnogo bolje kočnice. To može da se sredi, ali potrebne su određene prepravke, tako da je to za sada stavljeno „na led“.

Poziv onima koji znaju bolje

Marko poziva svakoga ko smatra da je ovaj auto mogao bolje da se sredi, da dođe i da proba auto u vožnji, pa da predloži kako da se ispravi neka mana ili greška. Stvar je u tome što se javljaju „kupci“ koji detaljno ispituju kako je Golf prerađen, pa se zatim ispostavi da u stvari ne planiraju da ga kupe, već da samo prikupljaju informacije.

Na primer, zvao je „kupac“ iz Leskovca koji se detaljno raspitivao kako je auto „spakovan“. Ispostavilo se da on ima Golf kabriolet, pa ga je interesovalo kako da što jeftinije eventualno ugradi drugi motor i slično.

Mogućnost registracije

Po aktuelnim propisima ovaj auto nije moguće registrovati. Možda je u teoriji moguće, ali u praksi definitivno nije.

Na sreću, uz auto se dobijaju i svi originalni delovi koji su bili zamenjeni: originalni 1.1-litarski motor, menjač, svi prateći agregati, amortizeri, farovi, delovi oslanjanja, prednji i zadnji branik, maska i hromirani okviri maske, usisna i izduvna grana, izduvni sistem, lajsne, sedišta… Tu su i sva stakla, čelične felne 16-ice sa gumama 165/40 R16 i fabričke čelične felne 13-ice sa gumama.

Napomenimo da se svi ovi delovi dobijaju bez doplate – ulaze u cenu automobila.

Dakle, ukoliko bi novi vlasnik odlučio da vrati Golfa u originalno stanje, može to da uradi. Istina, instrument tabla je takođe zamenjena, a originalna se ne dobija u ovom slučaju, mada ona može lako da se nađe.

Oglas za ovaj VW Golf možete da vidite klikom na ovaj link.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 0
Pregleda: 13508
Ocena: 3.5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.