Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Audi A2 (1999 - 2005)

Izvor: Rudiecast / Shutterstock.com

Audi A2

Audi A2 je privukao neverovatnu pažnju kada se pojavio, kako zbog svog izgleda, tako i zbog činjenice da je bio skoro u potpunosti izrađen od aluminijuma, da je Audi napao potpuno novi segment, kao i da mu je jedan od primarnih ciljeva bilo postizanje nezamislivo malo potrošnje goriva.

Prednosti Prednosti

praktičnost
kvalitet enterijera
“imunitet” na koroziju karoserije

Mane Mane

buka
vibracije kod dizel verzija
udobnost

Opis modela

Generalne informacije

Bio je pionir na mnogim poljima, ali to mu se obilo o glavu. Istina, raskrčio je put brojnim budućim Audijevim modelima po pitanju primene novih tehnologija i koncepata. Dostupan je isključivo kao hečbek sa petora vrata dužine 3,8 metara. Masa mu je kod većine verzija između 895 i 1.030 kg, što uz fantastičnu aerodinamiku, po kojoj je bio svojevremeno u samom vrhu, i vrlo štedljive dizel motore od samo 1.2 ili 1.4 litra, značilo da može da postigne izuzetno nisku potrošnju goriva. Primerci ovog modela sa 1.6 FSI motorom koji nisu imali “S line” opremu dobili su mekše oslanjanje pošto su se mnogi kupci žalili zbog neudobnosti. Verzije sa 1.2 TDI motorom mogu da imaju ekstremno siromašnu opremu, s obzirom da je ideja bila da se uštedi svaki mogući gram na masi da bi se postigla što niža potrošnja goriva. Postoje čak i verzije bez servo upravljača, ali s obzirom na malu masu i uske točkove, to nije bio nikakav problem, osim što parkiranje nije baš prijatno. Išlo se na to da potrošnja bude ispod 3 litra dizela. Međutim, prodaja je razočarala - proizvedeno je samo oko 176.000 komada, pri čemu je Audi na svakom primerku trpeo gubitke, osim na onima sa bogatom dodatnom opremom. Bio je i skup. Aluminijumska serija je mač sa dve oštrice - lagana je i ne rđa, ali je zato skupa za popravku u slučaju sudara, pa se u evropskim zemljama lako proglašavala totalna šteta. Ovu stavku treba imati u vidu i kada kupujete polovnjaka.Sa druge strane, ako je blaži udes možete to oštećenje zauvek da ostavite nezaštićeno pošto znate da aluminijum neće zarđati.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Mercedes A klase, Toyota Yaris, Renault Twingo…

Unutrašnjost

Napred ima dovoljno prostora. Sedišta su prilično udobna mada i njihove karakteristike zavise od verzije i godišta. Pozadi može da sedne dvoje - za kolena nemaju baš mnogo mesta, ali za stopala imaju. Materijali u kabini su vrlo kvalitetni u odnosu na konkurente po dimenzijama, mada su neki detalji napravljeni od tvrđe i jeftinije plastike. Mnogo toga zavisi od verzije i od godišta pošto se sve vreme proizvodnje menjao i unapređivao. Spolja se to slabo primećivalo, ali konstruktori su ulagali veliki trud da A2 unaprede po pitanju potrošnje goriva. Oznake na nekim komandama su sklone habanju.

Praktičnost

Prtljažnik od 390 litara deluje impresivno, a može da se poveća do 1.085 litara. Iskorišćeno je nekoliko inovativnih ideja po pitanju prostora za odlaganje. Zanimljivo je da ukoliko želite da proverite nivo motornog ulja ili ga dolijete, ne morate da otvarate haubu već to možete da obavite tako što skinete poklopac sa mesta gde bi trebalo da bude maska hladnjaka. Isto važi za dolivanje tečnosti za pranje vetrobrana. Kada je neophodno doći do motora, hauba se u potpunosti odvaja od automobila, što nije nikakav problem pošto je teška samo 8 kg.

U vožnji

Vozne karakteristike su bolje nego što se očekuje na osnovu njegovog izgleda. Vožnja je vrlo zanimljiva zahvaljujući tome što je veoma lagan i ima kratko međuosovinsko rastojanje. Svojevremeno je bio jedan od najaerodinamičnijih automobila na svetu. Međutim, neće se svi složiti oko njegovih voznih karakteristika i udobnosti, s obzirom da postoji veliki broj verzija. Mnogi vozači se žale da je previše neudoban. Tu je i problematika pneumatika, s obzirom da se i kod njih išlo na to da pružaju što manji otpor kotrljanju, pa u zavisnosti od toga da li ima fabričke gume ili naknadno ugrađene, može osetno drugačije da se ponaša u krivinama. Vremenom je bilo izmena i na upravljanju i na vešanju. Zvučna izolacija nije najbolja što je takođe pokazatelj štednje na masi, a pošto su većina dizelaši i to sa jednim cilindrom manje nego što je to “normalno”, zvuk u kabini nije baš prijatan. Ni vibracije nisu baš najbolje izolovane.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Održavanje Potrošnja Motor

Ja sam lično prezadovoljan sa ovim autom.

Mane Mane

Motor malo bučniji jer je 3 cilindra.

Pogledajte ostale utiske za:

Audi A2 Hečbek (2000-2005)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 175/60/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 10.663 din do 10.817 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 0 din do 12.947 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 15.118 din do 23.232 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Pešaci:
1*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 44 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase