Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Audi A3 (2013 - 2020)

Izvor: Teddy Leung / Shutterstock.com

Audi A3 treće generacije

Audi A3 treće generacije, pored dve hečbek verzije i kabrioleta, stigao je i u formi limuzine, samo šest i po centimentara kraće od prve generacije modela A4. Jednostavno, gotovo svi modeli svih proizvođača rastu iz generacije u generaciju, pa ostaju praznine koje treba popuniti. A treba se suprotstaviti i Mercedesovom CLA i BMW-u serije 2.

Prednosti Prednosti

zvučna izolacija
kvalitetan enterijer
vozne osobine

Mane Mane

suviše liči na prethodnu generaciju
udobnost kod određenih verzija
prostor za glavu kod trovratne verzije

Opis modela

Generalne informacije

Audi A3 treće generacije krenuo je u prodaju na evropskom tržištu septembra 2012. godine. Dostupan je u čak četiri verzije:

a) Hečbek sa troja vrata - dužine 4.237 mm i prtljažnika od 365 do 1.100 litara
b) Hečbek sa petora vrata (Sportback) - dužine 4.310 mm i prtljažnika od 380 do 1.220 litara
c) Sedan/limuzina - dužine 4.456 mm i prtljažnika od 425 do 880 litara
d) Kabriolet - dužine 4.423 mm i prtljažnika 320 litara

Kao što vidimo, između ovih verzija postoje male razlike u dimenzijama, a razlikuje im se čak i međuosovinsko rastojanje. Takođe se razlikuju i po širini i visini. Negde su razlike manje, negde veće. Audi A3 je redizajniran 2017. godine - vizuelne izmene su bili prilično značajne, u skladu sa novom Audijevom dizajnerskom filozofijom. Bez obzira da li ima pogon na prednjim točkovima ili quattro pogon, u krivinama je siguran i stabilan. Možda će mu neki zameriti na nedovoljnom nivou zabave u vožnji koji pruža, ali postoji toliko verzija karoserija, oslanjanja (čak i ne računajući “S line“ oslanjanje), vrstu zadnjeg oslanjanja u odnosu na motor, snagu samog motora… Generalno, verovatno ćete čuti od nekog auto novinara da je čak i dosadan za vožnju, pošto ide kao po šinama, ali imajte u vidu da novinari vrlo često zaboravljaju da testiraju automobile za prosečnog čoveka, a ne za 19-ogodišnjeg tinejdžera ili vozača trka. Izbor motora je solidan - za štedljive vozače tu je 1.6 TDI, a za one željne oštrijih ubrzanja 2.0 TDI sa 150 KS biće više nego dovoljno. Inače, izbor motora može da bude pomalo komplikovan, pošto iako imaju identične oznake, motori mogu da se razlikuju po raznim karakteristikama u zavisnosti od godišta, snage i slično.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Mercedes CLA i BMW serije 2, Renault Megane, Ford Focus, VW Golf…

Unutrašnjost

Enterijer deluje “siromašno” komandama, odnosno dugmićima i prekidačima, što je pravo osveženje u odnosu na neke druge automobile kojima je centralna konzola pretrpana desetinama sitnih dugmića. Naravno, tu je sistem za kontrolu svega i svačega, sa pojednostavljenim komandama, u skladu sa savremenim trendovima. Materijali u kabini su kvalitetni, osećaj u kabini je na premijum nivou, kako se to i očekuje od automobila ove marke. On ipak mora da se izdigne u odnosu na konkurenciju i da stane rame uz rame sa svojim direktnim rivalima iz fabrika BMW i Mercedes. Prednja sedišta su udobna i sa dobrom bočnom podrškom. Što se tiče prostora na zadnjim sedištima, Sportback nudi nešto više prostora i za noge i za glavu u odnosu na trovratnu verziju. On inače ima i veće međuosovinsko rastojanje, što pomaže donekle i udobnosti.

Praktičnost

Sportback u odnosu na trovratnu verziju ima za 30 litara veći prtljažnik. Generalno, sve verzije imaju dovoljno pregrada za ostavljanje raznih stvari. Dno prtljažnika pokriva tabla koja može da se podiže u bar dva nivoa tako da i od toga zavisi zapremina korisnog prostora. Na primer, možete da podignete tablu tako da bude u ravni sa tovarnom ivicom kako biste lakše ubacili ili izvadili neki teži teret. Istovremeno ispod te table ostaje prostor koji možete da iskoristite takođe za ostavljanje nekih stvari. Ovaj “trik” nije ništa revolucionarno i koristi se kod mnogih modela, ali može da bude izuzetno koristan. Inače, Audi A3 Sportback ima veći prtljažnik od Mercedesa A klase i BMW serije 1.

U vožnji

Što se tiče oslanjanja, napravljen je odličan kompromis između udobnosti i voznih karakteristika. Treba imati u vidu da nisu sve verzije u startu identično podešene, pošto u krajnjem slučaju imaju i različite ciljne grupe. Na primer, limuzinu ili Sportback će pre kupiti porodičan čovek kome je važnija udobnost u odnosu na brži prolazak kroz krivine za razliku od momka koji će se odlučiti za trovratnu ili kabriolet verziju i koji će rado dodatno da žrtvuje udobnost kako bi na autu imao veće i atraktivnije alu felne sa gumama nižeg profila. Ukoliko vam je iole stalo do udobnosti ne savetujemo verzije sa “S line” oslanjanjem - neki tvrde da se ne dobija mnogo na agilnosti, ali da se solidno gubi na udobnosti. Situaciju komplikuje i činjenica da ne ide uz sve motore ista vrsta zadnjeg vešanja - uz snažnije motore dobija se kvalitetnije zadnje vešanje koje donosi i bolju udobnost i bolje vozne osobine. Naglašavamo da se mnogi proizvođači služe ovim “trikom” želeći da dodatno spuste cenu slabijim verzijama, ali na vama je da odlučite. Naravno, to nećete čuti od prodavca u auto salonu.

Iskustva drugih vozača

Trenutno nema iskustava vozača za ovaj model.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 205/55/R16:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 0 din do 15.202 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 5.437 din do 14.390 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 22.100 din do 41.100 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP - 5*

Odrasli:
82%
Deca:
78%
Pešaci:
66%
Sigurnosne asistencije:
68%
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 405 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase