Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

BMW serija 1 (2004 – 2011)

Izvor: Fingerhut / Shutterstock.com

Serija 1 prve generacije

BMW „jedinica“ definitivno nije porodični automobil, već kao ciljnu grupu ima mlade vozače koji ne žele limuzinu, već hečbek, ali ne klasičan, već sportski i to ne samo „na papiru“. Naime, „jedinica“ ima pogon na zadnjim točkovima, po čemu je jedinstvena u svojoj klasi, ima sportski podešeno vešanje i solidan izbor snažnih motora.

Prednosti Prednosti

vozne osobine
kvalitet materijala
odlična pozicija vozača

Mane Mane

udobnost
prostor na zadnjoj klupi
praktičnost

Opis modela

Generalne informacije

BMW serije 1 dostupan je kao hečbek sa 3 i 5 vrata, kupe i kabriolet. Bez obzira na verziju, ne preporučuje se kao porodični automobil, čak ni za porodice koje imaju jedno malo dete. U zavisnosti od verzije i opreme, pozadi može da bude klasična klupa ili dva odvojena sedišta. Jedini u klasi ima zadnji pogon. Deli navodno skoro 60% komponenti sa „trojkom“ E90 (2004-2013), na šta nam ukazuje i slična unutrašnjost. Serija 1 redizajnirana je 2007. i 2011. godine, kada je unapređena i ponuda motora. Hečbek verzije su se proizvodile do 2011, odnosno 2012, godine, dok su kabriolet i kupe su nastavili da izlaze iz fabrike do sredine 2013. godine.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Audi A3, VW Golf, Renault Megane…

Unutrašnjost

Vozač sedi sjajno. Ima široke mogućnosti podešavanja i pozicije sedišta i upravljača, tako da može da se namesti idealno u pravom smislu te reči. Bolji paketi opreme donose i vazdušne komore u naslonu tako da i to može da se podesi. Može i sedalni deo da se produžava ili skraćuje. Kabina je izuzetno slična onoj kod BMW-a serije 3. Mnogi prekidači, instrumenti i drugi detalji su praktično preuzeti. Kvalitet materijala je vrlo dobar.

Praktičnost

Situacija pozadi nije uopšte sjajna. Naprotiv, ima malo mesta i putnici se ne osećaju prijatno. Pozicija sedenja nije najsjajnija, a i putovanje je „drmusavo“, naročito po lošem putu ili kada se naleti na rupu ili drugu prepreku. Ovo definitivno nije porodični automobil. Naravno da pozadi ima mesta za decu, ali deci neće biti baš udobno u vožnji. Hečbek dužine 4.227 mm ili 4.239 mm u zavisnosti od toga da li je reč o verziji sa 3 ili 5 vrata ima prtljažnik od 330 do 1.150 litara, kabriolet ima od 260 do 305 litara, a kupe 370 litara u prtljažniku.

U vožnji

U vožnji nadmašuje konkurenciju, što je i logično s ozbirom na to da ima zadnji pogon jedini u klasi i da je jedna od glavnih ideja u BMW-u bila upravo da naprave najsportskiji hečbek. Svesno su se odrekli prostora pozadi u korist voznih osobina, odnosno da bi pogon bio na zadnjim točkovima. Upravljač je direktan i precizan, šalje mnogo informacija na ruke vozača, tako da “jedinica” može odlično da se vodi kroz krivine. U ovom automobilu zaista može da se uživa, bez obzira na izbor motora. Sa druge strane, trpi udobnost, ali kome je udobnost presudna, neće ni kupiti ovaj auto.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Potrošnja Motor

Kao začetniku nove serije BMW se baš potrudio oko ovog modela. Generalno poznat je po veoma kvalitetnoj izradi, čvrstini šasije, odlično vešanje, kočnice, dobrim materijalima u kabini i odličnoj ergonomiji, jednoj opštoj pouzdanosti (naročito ako je M47 motor u pitanju), te izvanrednim voznim karakteristikama i upravljivosti kakvu mnogi mogu sanjati. Serija 1 je stvarno auto za sve prilike. Savršen je za po gradu, izuva na autoputu, ali tek pravu sliku dobijete o njemu kad izađete na neki lep vijugav put bez gužve. Tada se sve kockice sklope. Raspodela težine na prednju i zadnju osovinu je u odnosu 51% prema 49%, što je gotovo idealno i čime omogućeno da Serija 1 bukvalno ‘oduva’ konkurenciju kada je u pitanju dinamika vožnje. Ovo nije mali auto, kako mnogi misle. Pripada C segmentu (subcompact executive cars) i unutra ima mesta kao svaki BMW 3 Serije. Oblik i dimenzije su određene tako da bi do izražaja došle vozne karakteristike, nalik roadsterima, a ne malim gradskim automobilima. Međutim, ono što ga izdvaja, je ono što se dogodi tek kada postanete vlasnik. Položaj i osećaj za volanom je neprevaziđen. Vrhunski hendling, besprekorna poslušnost automobila, lakoća ispravljanja grešaka u vožnji prilikom prebrzih ulazaka u krivine i ona čuvena kovanica 'Fun to drive' kao da je stvorena za njega. Osim prelepog osećaja u vožnji (zašta je dobrim delom zaslužna i zadnja vuča i broj nemirnih Bavrskih konja pod haubom), ovo je jako lep i atraktivan auto, koji se lako zavoli i jedva čekate da ponovo sednete u njega. Da ne spominjem onaj osećaj ’samo da još jednom bacim oko na njega’ (za koji uz BMW i osim po nekog Alfa Romea, malo drugih modela može da se pohvali). Takođe, što se izgleda tiče Serija 1 prve generacije jako lepo stari i dizajn kao da ima neko odloženo dejstvo, tako da kao da sada jako lepo leže. Moj je Sydneyblau Metallic boje i prelep je, ako uspešno eskiviram odgovor na pitanje koje je godište, nikome živom (osim diehard BMW eksperata) ne pada na pamet da ima 15 godina u onoj svojoj masivnoj, zgodnoj i temperamentnoj BMW guzici.

Mane Mane

Meni nije bilo teško da ga zavolim, a siguran sam da neće nikome ko gaji iole ljubavi prema automobilima. Za one kojima je auto samo od tačke do tačke B ili ima neke svoje Golf poglede na svet (te sve ovo što ja napisah smatra za budalaštinu i bespotrebno loženje) Serija 1 svakako nije auto za njega. Njemu će da bude neudoban, da ga žulja, da mu bude nizak, skučen pozadi, ružan, odsečen sa predugačkom haubom, na dizel se ore, ’nema BMW-a bez 6-aka’ ili šta već.. E, za one koji traže auto sa dušom, koji je pritom i kralj na putu evo i nekih smernica na koje treba da obrate pažnju.. Ko nije navikao na BMW-ovu 'tvrdoću', trebaće mu malo navikavanja na ležećim i po džombama (..ali zato kada sašije kao pegla sa 80km/h u krivinu brzo će to zaboraviti). Zbog niskog sedenja, koje doprinosi tom uživanju u vožnji, nije baš nazgodnije ako po gradu morate mnogo puta da ulazite i izlazite iz auta. Takođe, u modelu sa 5 vrata (E87), izraženi luk kod zadnjeg točka može smetati kod stavljanja sedišta za decu na zadnju klupu isl.. Na zadnjoj klupi ima malo manje mesta, ali nije strašno. Kolena nisu frka, bitno je samo da vozač i suvozač ne spuste sedište skroz do poda, da bi imalo mesta za stopala. Od opreme obavezno juriti model sa sportskim sedištima, dobrim M Sport volanom i bar zadnjim parking senzorima. Dok sve ostale BMW džidža bidže, poput grejača sedišta i volana, električno pomeranje sedišta, dvozonske klime, HK ozvučenje, iDrive, multimedije, alkantare i M Badge detalja itd.. Naravno što više to bolje. Najbitnije je da uzmete auto koji je dobro održavan, da ima ZDRAV motor, sve ostalo nije problem, lako se reši kod dobrog majstora za BMW i nije papreno. Serija 1 i E46 su najpovoljniji za održavanje od svih BMW-a. Delova ima svuda i cene su prosek ili blago iznad proseka, jer ipak radi se o premijum vozilu. Bitno je da nađete pouzdanog majstora koji radi BMW, a ne nekog svaštara. Svaki deo može se naći polovan, ali uvek je bolje staviti nov, tu nisam otkrio ništa novo. Međutim, cena novih delova može varirati i nekoliko puta u zavisnosti od brenda, zato je bitno da imate pouzdanog majstora koji će vas savetovati šta može sa otpada, a sa čime nema zezanja.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/55/R16:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 0 din do 15.804 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 5.968 din do 16.726 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 25.000 din do 36.500 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
5*
Deca:
3*
Pešaci:
1*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 363 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase