Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

BMW Serija 5 (1995 - 2003)

Izvor: wheresmycar101 / Shutterstock.com

BMW Serija 5 četvrta generacija

Godinama nakon što se pojavila, a sad već i decenijama, ova “petica” predstavlja predmet divljenja mnogih vozača. Jednostavno, taj dizajn, vozne osobine, snažni motori i slično u to vreme ostavljali su konkurenciju iza sebe. Svojevremeno su ga nazivali najboljim luksuznim automobilom na svetu, savršenom sportskom limuzinom, itd. Naravno, uvek je bilo luksuznijih automobila, ali za taj novac teško je moglo da se kupi nešto bolje. Uostalom, spisak dodatne opreme je bio izuzetno dugačak, dostupni motori su bili izuzetno snažni za ono vreme, kako dizelaši tako i benzinci, pa tu je bio i BMW M5 - ko je tada njemu mogao da stane “na crtu”?

Prednosti Prednosti

vozne osobine
uglavnom bogata oprema
prostor na zadnjoj klupi

Mane Mane

neretko zamućeni farovi
osetljiv prednji trap
neki delovi u kabini osetljivi na habanje

Opis modela

Generalne informacije

Za mnoge ljubitelje BMW-a, bar one iole starije generacije, “petica” E39 koja se pojavila 1995. godine je definitivno najlepša “petica”, isto kao što je “trojka” E46 najlepša “trojka”. Jednostavno, ova dva automobila i po dizajnu i po mnogim drugim stvarima nose u sebi nešto posebno. Navodno su bolji izbor motori kod primeraka koji su proizvedeni nakon 1999. godine, mada govorimo o već prilično starim automobilima. Uprkos kvalitetnoj izradi, ovaj BMW je zahtevao redovno i kvalitetno održavanje, inače je lako mogao da zagorča život vlasniku troškovima za popravke. U zavisnosti od motora, ima raznih karakterističnih kvarova, ali i generalnih kao što su npr. problematični pojedini senzori. Zato prilikom kupovine polovnjaka treba dobro ispitati auto i isplanirati koliko još novca treba uložiti da bi se doveo u pristojno stanje. Ukoliko ignorišete kvarove, lako možete doći u situaciju da popravka bude skuplja od čitavog automobila. Benzinci su se pokazali mnogo bolje, nude veće uživanje u vožnji, ali i logično - troše više goriva. Rešenje može da bude korišćenje plina kao goriva, ali sujeta mnoge vlasnike sprečava da ugrade TNG uređaj, koji se odlično slaže sa benzincima ovog modela, već će radije da se bore sa problemima dizelaša. Jednostavno, ljudi zaboravljaju da je BMW serije 5 ipak premijum automobil, koliko god star bio, a posedovanje premijum automobila vrlo retko može da bude jeftino, da ne kažemo isplativo vozaču koji ga je kupio za nekoliko hiljada evra nadajući se da će se voziti jeftino i luksuzno i izazivati divljenje ispred lokalnog kafića. Iz godine u godinu, i pre i posle redizajna 2000. godine, “petica” je unapređivana i dodavana je nova oprema, kao npr: xenon farovi (1998), automatski brisači (1999), dvostepeni prednji vazdušni jastuci (1999)...

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Mercedes E klase, Audi A6, Opel Omega…

Unutrašnjost

“Petica” E39, kao četvrta generacija, od treće generacije duža je za 5,5 cm i ima 7 cm veće međuosovinsko rastojanje. To je doprinelo obezbeđivanju više prostora na zadnjoj klupi, čime zaista može da se pohvali. Naime, tu mogu komforno da se smeste dve odrasle osobe. Može i treća, ali tada neće biti baš toliko mesta za ramena, a i centralni tunel smeta. Vozačko mesto je sjajno – ergonomija je na visokom nivou. Materijali u kabini su prilično kvalitetni.

Praktičnost

Zahvaljujući dužini od 4.775 mm, ima dovoljno mesta da obezbedi i pristojan prostor za putnike i prtljažnik od 460 litara kod limuzine, što nije baš impresivno, ali za većinu vlasnika je sasvim dovoljno. Govorimo o sedan verziji. Kada je karavan u pitanju, on ima od 410 litara (manje od sedana – deluje kao greška, ali svi izvori navode istu zapreminu) do 1.525 litara, što je odlično. Ostatak stvari koje se odnose na praktičnost – za automobil u toj klasi u to vreme, po praktičnosti bio je prosečan.

U vožnji

Većina komponenti kod prednjeg oslanjanja izrađena je od aluminijuma, što je u velikoj meri pomoglo sjajnom ponašanju u vožnji. Nažalost, upravo prednje vešanje pokazalo se prilično problematičnim, bar na našim putevima… Generalno je napravljen odličan kompromis između voznih osobina i udobnosti. Naravno, i na udobnost i na ponašanje u vožnji utiče izbor točkova i guma, a originalne felne su s obzirom na starost neretko stradale ili prodate. Umesto njih stavljene su kineske kopije koje su osetno teže od normalnih felni (čeličnih ili alu), što uz uštedu na gumama u potpunosti anulira pravi osećaj kvaliteta voznih osobina ovog modela. Naime, nepisano je pravilo da se naknadno montiraju velike i teške felne nepoznatnog proizvođača, na koje idu polovne gume, pri čemu je vešanje obično u prilično lošem stanju zbog visokih troškova redovne zamene svih delova koji bi trebalo da se menjaju.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Komfor Motor

E39 motor M54B22 2.2 170 hp benzin. Auto u finoj opremi sam kupio za relativno mali novac. Potrosnja 9-10 litara, pouzdanost 7/10 ali treba imati na umu da auto ima godina i polako elektronika i mehanika odkazuje usled koristenosti. Najudobniji auto koji sam vozio, i dalje ima liniju koja ostavlja utisak. Cvrst, stabilan, tenk na putu. Jedna od najboljih kupovina limuzine u tom rangu ako se naidje na fin primerak.

Mane Mane

Ne bih mogao da istaknem neke mane.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 205/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 6.582 din do 17.111 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 6.146 din do 15.875 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 24.670 din do 100.200 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Pešaci:
1*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 28 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase