Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Dacia Duster (2009 – 2017)

Izvor: Art Konovalov / Shutterstock.com

Dacia Duster prva generacija

Automobile marke Dacia mnogi i dalje povezuju isključivo sa jeftinim prevoznim sredstvima, ali Duster, naročito redizajnirana verzija, izgleda prilično atraktivno. Koristi Nissan-ov pogon na svim točkovima, što mu daje dodatnu dozu kredibiliteta. Konstruktori su napravili svestran automobil koji može skoro sve što i mnogo ozbiljniji SUV-ovi, ali uz neuporedivo manje troškove.

Prednosti Prednosti

prostranost
pristupačnost
off-road karakteristike

Mane Mane

zvučna izolacija
preglednost
izgled kabine pre redizajna

Opis modela

Generalne informacije

Na nekim trržištima Duster se prodavao i kao Nissan Terrano. Podsetimo se da su Renault, Dacia i Nissan su istoj “familiji”. Redizajnirana verzija je predstavljena septembra 2013. godine. Spoljašnjost je dobila primetne izmene, sa novim farovima, maskom hladnjaka, izgledom krovnih nosača, a takođe je i enterijer sređen. Tada je u ponudu ubačen novi 1.2-litarski TCe turbo-benzinski motor sa direktnim ubrizgavanjem. Postoje verzije sa prednjim i sa integralnim pogonom (na svim točkovima). Integralni pogon ima nekoliko modova. “Auto” funkcioniše tako što vozilo pokreću samo prednji točkovi, a zadnji uskaču u priču samo da pomognu ukoliko prednji prokližu. “Lock” - 50% obrtnog momenta se konstantno šalje na zadnje točkove. “4WD” služi prilikom svakodnevne vožnje npr. po suvom asfaltu kada znate da pogon na zadnjim točkovima uopšte nije potreban. Ovaj mod smanjuje i potrošnju goriva.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Lada Niva, Škoda Yeti, Nissan Qashqai …

Unutrašnjost

Kabina ne deluje moderno, niti materijali baš kvalitetno, ali se uglavnom sve pokazalo izdržljivim i otpornim na habanje. Ergonomija je dobra, svi tasteri su na dohvat ruke. Po tom pitanju nema zamerki. Funkcionalnost je prioritet. Ima dovoljno prostora za pet putnika. Čak je i zadnja klupa dovoljno široka iako na prvi pogled spolja tako ne deluje. Uostalom, Dacia je poznata po tome što dobro iskorišćava unutrašnji prostor svojih automobila.

Praktičnost

Dužine je 431 cm, što znači da spada među prilično kompaktne krosovere/SUV-ove. Širine je 1.822 mm. Zapremina prtljažnika je od 475 do 1.635 litara kada se obore nasloni zadnje klupe. Ima dovoljno pregrada za sitnice, a tu su i krovni nosači. Dakle, generalno je reč o praktičnom automobilu u skoro svakom smislu, koji može da posluži i kao porodično i kao radno vozilo.

U vožnji

Duster ima klirens odnosno najveću udaljenost od tla 210 mm što je praktično neki standard za iole ozbiljan SUV. Prilično je lagan automobil, što je još jedna prednost za borbu sa teškim terenom. Podsetimo se takođe da su i kompaktne dimenzije prednost u terenskoj vožnji. Iako nema reduktor, prvi stepen prenosa je vrlo kratak tako da se on praktično koristi kao neka vrsta reduktora. To dokazuje činjenica da u normalnim uslovima možete slobodno da krećete iz drugog stepena prenosa. Udobnost je zadovoljavajuća, kao i karakteristike upravljača. Kod nas je omiljen motor dobro poznati 1.5 dCi sa 85 ili 110 KS. Verzije sa prednjim pogonom imaju petostepeni menjač, a one sa integralni imaju šestostepeni.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Održavanje Potrošnja

Pouzdan u svim uslovima, mala potrošnja, ne skupo održavanje, komforan čak i za porodice, za taj cenovni rang prilično aktraktivan

Mane Mane

enterijer koji je prilično klot i koji više priliči kolima oko 2000 godine a ne 2010.te

Pogledajte ostale utiske za:

Dacia Duster Džip/SUV (2010-trenutno)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 215/65/R16:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 7.918 din do 19.525 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 7.339 din do 20.324 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 19.903 din do 25.492 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
74%
Deca:
78%
Pešaci:
28%
Sigurnosne asistencije:
29%
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 70 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase