Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Dacia Logan (2004 - 2012)

Izvor: Rudiecast / Shutterstock.com

Logan prve generacije

Logan je izazvao pravi zemljotres u svetu auto industrije znatno pre nego što je krenuo u prodaju, pošto je najavljeno da će koštati izuzetno malo u odnosu na konkurenciju (5.000 evra). Ipak se ispostavilo da je cena bila mnogo viša, bar na evropskom tržištu, mada je zato i oprema bila ekstremno siromašna, čak i za ono doba. Ali to nije sprečilo Logan da ostvari fantastičan prodajni uspeh - počeli su da ga prodaju čak i u Zapadnoj Evropi iako to u startu nije bilo planirano.

Prednosti Prednosti

prostranost
veliki prtljažnik
odlično podnosi loše puteve

Mane Mane

neudobna sedišta
vozne karakteristike
loša antikorozivna zaštita

Opis modela

Generalne informacije

Serijska oprema najjeftinijih primeraka bila je zaista siromašna - npr. vazdušni jastuk samo za vozača, bez klime, audio uređaja, itd. Stoga kupci polovnjaka ne treba da se iznenade ukoliko naiđu na ovakve primerke. Uostalom, ciljna grupa Logana su i bili vozači koji su želeli nov, ali što jeftiniji automobil, koji će nuditi dovoljno prostora za porodicu sa dvoje ili troje dece, plus veliki prtljažnik. Kada vam je svaki dinar važan, onda vas ne muči mnogo nedostatak el. podizača stakala ili klima uređaja. Iako se ugrađivao odlični i poznati Renault 1.5 DCI dizelaš, ta verzija je bila znatno skuplja, pa su se mnogi ipak radije odlučivali za benzince sa ugrađenim plinom bez gubitka garancije. Generalno, mehanika i motori su poznati iz drugih modela francuskog proizvođača. Konkretno, Logan je baziran na modelu Clio treće generacije. Kod kupovine polovnjaka treba posebno obratiti pažnju na stanje karoserije po pitanju korozije, mada je situacija popravljena nakon redizajna. Sredinom 2008, četiri godine nakon lansiranja, stigla je redizajnirana verzija, iako su i pre toga vršene određene izmene. Na osnovu Logana nastalo je još nekoliko modela, kao što su Sandero, Logan MCV, kao i njihove lake teretne verzije, i klasična “pikap” verzija. Generalno se pokazao pouzdanim automobilom.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Chevrolet Kalos, Lada Kalina, Fiat Linea…

Unutrašnjost

Vozač ne može baš udobno da se smesti, pošto se volan ne podešava ni po visini ni po dubini. U bogatijim paketima opreme se dobijaju određena podešavanja sedišta koja donekle popravljaju situaciju. Ipak, sedalni deo je suviše kratak i sedi se relativno visoko. Ni zadnja klupa nije baš udobna. Sa druge strane, kabina nudi zaista impresivnu prostranost za auto ovolike dužine. Čak i natprosečne osobe će imati dovoljno prostora i za noge i za glavu ne samo napred, nego i pozadi. Ovo je jedan od retkih automobila u kojem pozadi pristojno mogu da sede tri odrasle osobe. Podsetimo se, Logan je dugačak samo 425 cm. Iako nema mnogo komandi, ergonomičnost nije najsjajnija - npr. komande ventilacionog sistema su nezgodno postavljene. Kvalitet materijala nije najsjajniji, ali je zato prilično otporan na habanje. Korišćeni materijali u kabini takođe mogu da zavise od paketa opreme i godišta, odnosno od toga da li je reč o verziji pre ili posle redizajna. Završna obrada je čak prilično dobra. Instrument tabla je jednostavna i pregledna.

Praktičnost

Uprkos tome što za svoju cenovnu klasu i dimenzije ima impresivno velik prtljažnik od 510 litara, postoji nekoliko problema koji kvare čitavu priču. Sam otvor prtljažnika nije dovoljno velik, pa je teško ubaciti kabastije stvari. Takođe, tovarna ivica je prilično visoka. I poslednje - ne postoji mogućnost obaranja naslona zadnje klupe kako bi se ubacili duži predmeti. Sve navedene mane su posledica kompromisa - da se zadrži torziona krutost karoserije, kako ne bi morala da se ugrađuju dodatna ojačanja koja bi povećala masu automobila. Nažalost, nema dovoljno pregrada i ostava za sitnice.

U vožnji

Osećaj u vožnji nije baš prijatan ukoliko želite brzo da idete kroz krivine. Logan ima klirens od 15,5 cm - pošto je bio namenjen prvenstveno tržištima sa lošom putnom mrežom, konstruktori su odlučili da ostave dovoljno mesta ispod auta kako bi se izbegla eventualna oštećenja. I za vešanje važi isto - ono je relativno “čvrsto”, ali nije neudobno. „Tajna“ je u tome što amortizeri i opruge omogućavaju dugačak hod točkovima, pa Logan znatno lakše apsorbuje ozbiljnije neravnine, kao što su udarne rupe, izbočene šahte i ležeći policajci. Dakle, iako na prvi pogled deluje neudobno, ipak se iznenađujuće dobro bori sa lošim putevima. Vešanje se takođe pokazalo izdržljivim. Međutim, u krivinama se naginje, što znači da nije sjajan ni pri iznenadnim manevrima kada vozač izbegava neku prepreku. Upravljač nije dovoljno precizan a ne šalje ni dovoljno informacija s puta. Ipak, kada se naviknete na njegov karakter, svakodnevna vožnja prolazi bez problema. Ni kočnice se nisu pokazale sjajno, ali kada se u obzir uzme cena i osnovna namena ovog automobila, sve kritike po pitanju voznih karakteristika treba uzeti uz razumevanje namera konstruktora i ciljne grupe.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Pouzdanost Održavanje Potrošnja Motor

Kupljen nov 2006 u salonu, motor 1.5 Dci, na satu 104000 u ovom momentu. Na autu se rade redovni servisi u Renault servisu u Vrnjackoj banji. Vozimo ga supruga i ja, 70% grad i lokal 30% autoput. U maju mesecu 2020 uradjen servis i tom prilikom uoceno mali trag curenja tecnosti iz amortizera, fabricki na njemu i dalje od 2006.Zamenjeni, stavljeni novi Monroe i to je sve. Malo nakon toga pocela su skripati vozaceva vrata prilikom otvaranja i zatvaranja, izvadjena ona sinica na sredini sa mehanizmom i stavljena nova. Od tada problem sa vratima ne postoji. Sve ostalo je po sistemu sedi, pali i vozi. Potrosnja je odlicna, gepek sa dovoljno prostora, bar kad su u pitanju moje potrebe.

Mane Mane

Kao mnogi korisnici sto navode mana je buka pri vecim brzinama. I meni licno sto smeta je nepristulacnost zastite farova. Jako uzak prostor. Za one sa debljim sakama i rukama problem generalno. Bar meni jeste

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 185/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.105 din do 9.178 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.657 din do 11.678 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 18.400 din do 24.300 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
3*
Deca:
3*
Pešaci:
1*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 68 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase