Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Fiat Brava (1995 - 2001)

Izvor: Art Konovalov / Shutterstock.com

Brava

Naslednica modela Tipo i prethodnica modela Stilo sa dužinom od oko 4,2 metra, borila se sa konkurencijom kao što su Golf i Astra. Njen brat blizanac pod nazivom Bravo, oko 20 cm kraći i sa drastično drugačijim izgledom zadnjeg dela, bio je namenjen mlađoj populaciji, ne samo zbog manjih dimenzija i agresivnijeg izgleda, već i zbog različitog podešavanja nekih sistema. Takođe, Brava ima isključivo 5 vrata, a Bravo 3 vrata.

Prednosti Prednosti

prostrana kabina
performanse
potrošnja

Mane Mane

neudobnost
podložna koroziji
suviše lagan upravljač

Opis modela

Generalne informacije

Modeli Brava i Bravo su toliko bliski da moramo da ih pominjemo zajedno. Između ostalog, zajednički su 1996. dobili titulu evropskog automobila godine, ostavivši iza sebe Peugeot 406 i Audi A4. Pojavljivali su se i u istim reklamama. U početku su ih “optuživali” da imaju suviše futuristički dizajn, ali vremenom se pokazalo da je dizajn odlično pogođen. Dizajn je te 1995. pohvalio čak i mlađani Džeremi Klarkson. Bravo sa troja vrata i zbog nekih drugih stvari nosi sportski duh, dok je Brava sa petora vrata namenjena porodičnoj upotrebi. Godine 1996. pojavio se još jedan član porodice - Marea, i to kao sedan i karavan koji je zahvaljujući velikom prtljažnom prostoru direktno napadao konkurente iz više klase kao što su Vectra i Mondeo. Brava i Bravo su redizajnirani 1999. godine. Iste godine je iz ponude izbačen 1.4-litarski benzinac sa 3 ventila po cilindru, a umesto njega ubačen 1.2 16V iz Punta. Mlađe verzije se generalno smatraju pouzdanijim. Brava ne spada među najpouzdanije automobile, ali s obzirom na cenu i kada je bila nova, a i u periodu od tada do danas, kao polovnjak, uvek je nudila odličan odnos uloženo/dobijeno.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: VW Golf, Opel Astra, Renault Megane…

Unutrašnjost

Komande su vrlo ergonomične i lake za upotrebu. Kvalitet materijala je generalno dobar, mada postoje, naravno, delovi i površine koji su lošije izrađeni. Na primer, tvrda plastika ume da krcka i škripi, čemu u dobroj meri doprinosi i tvrdo oslanjanje. Takođe je i samo oslanjanje bučno, što utiče na „akustičku udobnost“ kad se vozi po lošijim putevima – možda deluje banalno, ali nakon dužeg vremena može da počne ozbiljno da zamara. Vozač sedi prilično nisko, ali je pozicija sedenja odlična. Pozadi ima dovoljno mesta. Sedišta su dovoljno udobna i imaju dobru bočnu podršku.

Praktičnost

Osnovna zapremina prtljažnika je 380 litara, a kada se obori naslon zadnje klupe dobija se mnogo više prostora – po nekim izvorima od 775 do 800 litara, mada mislimo da tadašnji način merenja zapremine nije bio isti kao danas. Ne optužujemo nikoga, ali proizvođači automobila koriste razne dozvoljene trikove kako bi nas ubedili da automobili iz generacije u generaciju nude znatno više prostora iako to ne deluje baš tako kada uđete... Uglavnom, Brava ne impresionira brojem pregrada i ostava za sitnice i razne stvari, ali sasvim je u skladu sa konkurencijom iz svog vremena. U svakom slučaju, s obzirom da je reč o hečbeku, praktičnija je od većine limuzina iz jedne ili dve klase iznad. Nažalost, utisak u velikoj meri pravi prilično visoka tovarna ivica, pa nije baš lako ubaciti teške i kabaste stvari.

U vožnji

Uprkos porodičnoj nameni Brava je prilično neudoban automobil. To je verovatno i glavna stvar koju joj vlasnici zameraju. U vožnji se ponaša odlično, ali problem predstavlja upravljač koji je suviše lagan u krivinama i pri višim brzinama. Njegova “lakoća” je odlična stvar u gradskoj gužvi i pri parkiranju. Međutim, u mnogim drugim situacijama može ozbiljno da smeta, mada će to nekome delovati nelogično. Dovoljno je precizan, pa kada se naviknete na njegovo ponašanje i generalno dobro vešanje zahvaljući kojem auto odlično leži u krivinama, Brava može da bude vrlo zabavan auto. Samo da je malo udobnija… Od benzinaca se najviše preporučuju 1.2-litarski motor sa 80 KS i 1.6-litarski sa 103 KS. Iako snažniji od ova dva motora na papiru ne deluje impresivno, na putu ide sjajno.

Iskustva drugih vozača

Nikola Jocic iznosi svoje utiske o
Fiat Brava (1995 - 2002)

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Održavanje Motor

Vlasnik 8 godina, motor 1.2 16v cist benzin besprekoran, odrzavanje jeftino, potrosnja solidna oko 7 litara kombinovane voznje, cini se da je mali ali ima puno prostora kako na zadnjoj klupi tako i u gepeku. Za te pare sasvim solidan auto da vas preveze od tacke a do tacke b, vozi se svakog dana i uz minimalna ulaganja nikad nije stao na putu

Mane Mane

Fiat i trap, stalno mora nesto da lupka i zvecka, cesto odlaze krajevi spona, moj je recimo bukvalno jeo sijalice, sva sreca pa su jeftine, a i zamena nije previse komplikovana. Slab motor pa treba dobro razmisliti da li krenuti u preticanje ili ne, ako je to uopste mana sta ocekivati od 1200 kubika

Pogledajte ostale utiske za:

Fiat Brava Hečbek (1995-2002)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 175/65/R14:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 4.152 din do 9.724 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.445 din do 8.858 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 17.650 din do 29.650 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
2*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 15 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase