Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Ford C-Max (2011 - 2019)

Izvor: Art Konovalov / Shutterstock.com

C-Max druge generacije

Prva generacija ovog modela nosila je naziv Ford Focus C-Max pošto je bila bazirana na modelu Focus druge generacije. Masovno je bio hvaljen zbog svojih odličnih voznih osobina. Prilikom redizajna iz naziva je izbačena reč Focus, pa je isti naziv zadržan i kod ove druge generacije. Međutim, zadržane su i impresivne vozne osobine u kombinaciji sa multifunkcionalnom karoserijom. Po pitanju dimenzija, u odnosu na prvu generaciju ima gotovo istu dužinu i međuosovinsko rastojanje, ali je viši za 4 cm.

Prednosti Prednosti

vozne osobine i udobnost
multifunkcionalnost
prostranost

Mane Mane

teška zadnja sedišta
preglednost unazad
prtljažnik bi mogao da bude veći

Opis modela

Generalne informacije

Druga generacija modela C-Max bazirana je na trećoj generaciji modela Focus. Od njega je u velikoj meri preuzela sjajno ponašanje na putu, tako da je po tom pitanju osetno bolja od prethodne generacije. Zbog konkurencije koja uveliko nudi MPV automobile sa 7 sedišta, u Fordu su odlučili da naprave i produženu verziju ovog modela i dodaju dva sedišta u prtljažnik. Nazvali su ga Grand C-Max. Od standardne verzije duži je za 14 cm, za isto toliko ima veće međuosovinsko rastojanje i viši je 6 cm. Takođe ima i zadnja klizna vrata, kao bočna vrata kod kombija. Zadnji kraj se razlikuje između ove dve verzije iz očiglednih razloga. U svakom slučaju, ovaj MPV je bez obzira na verziju idealan automobil za porodičnog čoveka koji traži praktičnost i prostranost, ali želi mogućnost da uživa u dinamičnoj vožnji kroz krivine.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Renault Scenic, Citroen C4 Picasso, Mercedes B Klase…

Unutrašnjost

Kabina je prostrana, mada pozadi ne bi smetalo malo više prostora za putnike s obzirom na koncepciju vozila. Ipak, tu je mogućnost da se centralni deo zadnje klupe “izgura” u prtljažni prostor ili izvadi, i da se dobiju dva posebna sedišta koja sada mogu da se pomere dijagonalno unazad i ka sredini, čime se dobija i prostor za noge i prostor u širinu. Iako se ovako praktično pretvara u četvorosed, dvoje putnika pozadi uživaju u maksimalnom komforu. Vozačevo sedište je udobno i lako se nalazi idealna pozicija koja ne zamara ni prilikom dužih putovanja. Materijali u kabini su kvalitetni, isto kao i završna obrada. Kabina generalno deluje moderno, bez obzira da li je reč o verziji pre ili posle redizajna.

Praktičnost

Njegova kabina se lako prilagođava različitim potrebama. Pregrada i ostava za sitnice ima sasvim dovoljno, mada se nije išlo po svaku cenu na “izmišljanje” raznih skrivenih fioka i sličnih rešenja. Osnovna zapremina prtljažnika varira od 471 litar sa setom za reparaciju do 432 litra sa rezervnim točkom manjih dimenzija. Kada se u potpunosti preklope zadnja sedišta dobija se 1.723 ili 1.684 litra u zavisnosti od konfiguracije. Tada se dobija i ravan pod prtljažnog prostora. Zadnja klupa je podeljena u odnosu 40:20:40, pa su moguće različite kombinacije preklapanja ili potpunog uklanjanja pojedinih sedišta.

U vožnji

Na putu je veoma agilan i dinamična vožnja u krivinama mu ne predstavlja nikakav problem. Naprotiv. Zanimljivo je da pritom nije ugrožena udobnost, pa je C-Max pogodan i za duža putovanja. Prilikom redizajna unapređeno je zadnje vešanje, što može da se oseti u oštrijoj vožnji. I po gradu se dobro snalazi, posebno zato što vozač ima bolju preglednost saobraćaja zbog nešto više pozicije sedenja, a to pomaže i prilikom parkiranja. Mnogi kažu da idealan motor 1.6 TDCI sa 115 KS zbog odnosa performansi i potrošnje, ali ambiciozniji vozači na raspolaganju imaju i 2.0-litarski dizelaš sa 140 ili 163 KS. Tu su i poznati mali turbo benzinci, mada njima zameraju nešto veću potrošnju.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Potrošnja Komfor Motor

Veoma stabilan

Mane Mane

Pa ako je motor u redu auto je top

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 205/55/R16:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 0 din do 15.202 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 5.437 din do 14.390 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 20.800 din do 41.150 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP - 5*

Odrasli:
92%
Deca:
83%
Pešaci:
50%
Sigurnosne asistencije:
71%
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 83 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase