Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Ford Focus (2011 - 2018)

Izvor: Stasiuk / Shutterstock.com

Focus (2011 - 2018)

Ford Focus treće generacije sa dužinom od 436 cm za desetak centimetara duži je od VW Golfa VII, ali i za oko 6 cm kraća od Opel Astre J. Dakle, po dimenzijama je otprilike u sredini, iako je čitava klasa porasla, što je već tradicija za skoro sve modele iz generacije u generaciju... Ipak, Focus treće generacije nazadovao je po pitanju prtljažnog prostora.

Prednosti Prednosti

vozne osobine
zvučna izolacija
kvalitet izrade

Mane Mane

ergonomičnost komandi
prtljažnik
preglednost

Opis modela

Generalne informacije

Ford Focus treće generacije dostupan je kao hečbek sa 5 vrata, sedan i karavan. Primećujete da više nema verzije sa 3 vrata i kabrioleta, kao kod prethodne generacije. Za sada se pokazao prilično pouzdanim. Navodno najviše problema zadaju farovi. Najslabiji motor je 1.6 atmosferski benzinac sa 85 KS, ali isti agregat dolazi u još nekoliko verzija – sa 105, 125 ili 117 KS (sa fabrički ugrađenim plinom). Tu je i trocilindardski 1.0-litarski turbo benzinac sa 100 ili 125 KS. Izbor dizelaša je prilično širok i uključuje čak i 2.0-litarski motor sa 188 KS. Focus je redizajniran 2014. godine – ovu verziju ponekad označavaju i kao Focus Mk3.5 – dobio je uže i „oštrije“ farove, trapezoidnu masku hladnjaka, izmenjena su svetla za maglu, kao i zadnje svetlosne grupe. Enterijer je takođe unapređen, plastika je boljeg kvaliteta i volan je dobio tri umesto četiri kraka. Poboljšano je vešanje i upravljanje.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: VW Golf, Opel Astra, Renault Megane…

Unutrašnjost

U kabini imamo kvalitetne materijale i dobru završnu obradu. Vozač sedi udobno i može lako da nađe idealnu poziciju za volanom. Međutim, iako sve komande jesu na dohvat ruke, deluje kao da je centralna konzola pretrpana dugmićima, koji su pritom takvog oblika i tako raspoređeni da mnogim vozačima nije lako da se naviknu na upravljanje raznim funkcijama tokom vožnje. Da, deluje moderno i luksuzno, ali ergonomija nije na zadovoljavajućem nivou. Zadnja klupa nudi prosečan prostor za putnike.

Praktičnost

Ima mnogo pregrada i ostava za sitnice na raznim mestima. Međutim, kada je reč o prtljažniku situacija nije baš sjajna, pošto je on sada manje nego kod prethodne generacije, a zaostaje i za konkurencijom. Zanimljivo je da je vrlo teško doći do precizne i pouzdane informacije kolika je u stvari tačno zapremina, pošto se pojavljuju razne „litraže“, neke vrlo neobično male... Na primer, osnovna zapremina je 316, a kada se obore nasloni zadnje klupe dobija se 1.215 litara. Neka od objašnjenja mogu da budu različiti paketi opreme, kao npr. duplo dno, rezervni točak smanjenih dimenzija („ćopavac“), postojanje nekog drugog sistema umesto rezervnog točka, drugačiji sistem vešanja koji zauzima više/manje prostora...

U vožnji

Nastavio je tradiciju – upravljiv je kao i prethodne generacije. Odlično se snalazi u krivinama, pri čemu udobnost nije ugrožena. Vešanje nije meko, više je „čvrsto“, ali ne i neudobno, tako da se i nakon duže vožnje po lošijem putu vozač i putnici ne zamaraju previše. U vožnji je veoma tih i pri višim brzinama zahvaljujući dobroj aerodinamici. Kočnice su odlične. Ipak, treba imati u vidu da se vlasnici neretko „zalete“ i montiraju za broj veće točkove kako bi auto izgledao lepše – to može solidno da utiče na udobnost, pri čemu upravljivost i vozne osobine generalno neće biti osetno bolji.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.554 din do 8.395 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.980 din do 10.627 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 19.534 din do 39.409 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP - 5*

Odrasli:
92%
Deca:
82%
Pešaci:
72%
Sigurnosne asistencije:
71%
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 209 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase