Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Hyundai Santa Fe (2000 - 2006)

Izvor: Happy Auer / Shutterstock.com

Santa Fe prve generacije

Ovaj model je uveo Hyundai u društvo većih i ozbiljnijih SUV-ova i otvorio vrata čitavoj seriji modela koji su u velikoj meri pozitivno uticali na imidž korejskog proizvođača. Konstruktori su odlično pogodili želje i potrebe prosečnog vlasnika ovakvog tipa vozila, ponudili ga po pristupačnoj ceni u odnosu na ono što nudi i ostvarili za mnoge neočekivan uspeh

Prednosti Prednosti

pouzdanost
prostranost
udobnost

Mane Mane

off-road karakteristike
slab izbor motora za naše uslove
vozne osobine na asfaltu

Opis modela

Generalne informacije

Santa Fe je bio prvi SUV korejskog proizvođača, ne računajući naravno model Galloper koji se proizvodio po licenci, odnosno bio je Mitsubishi Pajero pod drugim nazivom. Santa Fe je označio prekretnicu u restrukturiranju kompanije Hyundai, koja je odlučila da agresivinije napadne sve segmente tržišta, pa i ozbiljnije SUV-ove. Ubrzo se pokazalo da je ovaj model bio pun pogodak, pošto je ostvario odličan uspeh na raznim tržištima. Kod nas su uglavnom prisutni 2.0-litarski dizelaši, uz retke benzince od 2.0, 2.4 i 2,7 litara pri čemu gotovo svi imaju ugrađen TNG uređaj. Postoje verzije sa pogonom na svim točkovima kod kojih se 60% snage prenosi na prednje, a 40% na zadnje točkove, i sa pogonom samo na jednoj osovini. Iz godine u godine dolazilo je do blagih izmena i poboljšanja po raznim pitanjima, da bi 2005. došlo do ozbiljnijeg redizajna, kako spolja tako i iznutra. Sa dužinom od 4,5 metara veći je od konkurenata kao što su Honda CR-V i Toyota RAV4. Pokazao se veoma pouzdanim automobilom.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Toyota RAV4, Honda CR-V, Land Rover Freelander…

Unutrašnjost

Materijali u enterijeru su prilično otporni na habanje, iako možda ne deluju kvalitetno kao kod nekih konkurenata koji su u vreme pojave ovog modela imali neuporedivo bolji imidž. Mnogi polovni primerci pokazuju da se materijali u kabini i danas dobro drže. Na zadnjoj klupi ima dovoljno mesta i za krupnije putnike, mada se treći putnik u sredini neće osećati prijatno, posebno po pitanju prostora za stopala.

Praktičnost

Vrlo je korisna opcija to što na vratima prtljažnika može da se otvori samo staklo, tako da kada dolazite iz nabavke možete da ubacite kese kroz taj prozor umesto da podižete kompletna vrata prtljažnika. Iako je pod prtljažnika relativno visok i branik poprilično “izbačen”, teret se ubacuje relativno lako zahvaljujući tome što je tovarni prag nizak. Otvor prtljažnika je širok i pravilnog oblika. Tu su i brojne dodatne pregrade ispod poda prtljažnika i sa strane. Zapremina prtljažnika je od 470 do 1.475 litara.

U vožnji

Oslanjanje je podešeno tako da obezbedi udobnu vožnju. Ipak, u krivinama se ne naginje suviše, mada je više nego osetno da je meko vešanje više predviđeno za savladavanje neravnina nego za oštru vožnju. Takođe treba uzeti u obzir i visinu i masu vozila, kao i relativno lagan i ne baš direktan upravljač, koji sa druge strane u velikoj meri pomaže kod parkiranja i vožnje po gradu. Santa Fe je prilično pregledan automobil u svim pravcima. Što se tiče vožnje van asfalta, dobro se snalazi, ali nipošto nije predviđen za neke ozbiljnije avanture, naročito ako je reč o verziji sa pogonom samo na prednjim točkovima.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Komfor Motor

Pouzdan, jak, odličan van terena

Mane Mane

Imam ga tek 3 godine... videćemo.

Pogledajte ostale utiske za:

Hyundai Santa Fe Džip/SUV (2001-2005)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 225/70/R16:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 13.676 din do 13.676 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 9.744 din do 17.507 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 27.400 din do 62.000 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Pešaci:
1%
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 49 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase