Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Kia Sorento (2002 - 2009)

Kia Sorento prve generacije (2002 - 2009)

Sorento je “ofrouder” stare škole (ima šasiju), koji je u stanju da povuče tešku prikolicu, da bez straha siđe i na teži teren (ima reduktor), robusne kontrukcije, ali istovremeno može da posluži kao klasičan gradski SUV za svakodnevnu upotrebu. Uz odlično pogođen dizajn i dimenzije koje ostavljaju solidan utisak, Sorento je u startu postao vrlo popularan, a vlasnike nije izdao ni po pitanju pouzdanosti.

Prednosti Prednosti

off-road karakteristike
pouzdanost
prostranost/praktičnost

Mane Mane

neprecizan upravljač
izbor motora
vozne osobine na asfaltu

Opis modela

Generalne informacije

Iako mu poreklo nije bilo “plemenito”, mnogi vozači su prepoznali njegove brojne kvalitete, pa stoga ne čudi velika popularnost na više kontinenata. Pokazao se kao veoma pouzdan automobil. Gotovo svi vlasnici, i bivši i sadašnji, su vrlo zadovoljni ovim modelom. Svestran, robustan, dobro podnosi loše puteve i neravan teren, odlične terenske sposobnosti, prostran enterijer… Sa dužinom od skoro 4,6 i visinom od 1,8 metara ima odlične proporcije, koje uz privlačan dizajn čine Sorento i statusnim simbolom - ipak je to prilično masivan SUV iako ne pripada nekoj premium marki. Nažalost, u ponudi nema motora ispod 2.0 litra, što znači osetno skuplju registraciju u Srbiju. Gotovo svi primerci u prodaji kod nas imaju 2.5-litarski dizel motor sa 140 ili 170 KS. Snažnija verzija do 100 km/h ubrzava za 12,3 sekundi (po fabričkim podacima), što i nije toliko loše imajući u vidu masu i namenu ovog modela. Sorento je redizajniran 2005. godine, kada je sređen spoljni izgled, enterijer, motorizacija je unapređena, a radilo se i na vešanju pa je postao udobniji, dodata je bolja i naprednija bezbednosna oprema...

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Toyota RAV4, Nissan X-Trail, Honda CR-V…

Unutrašnjost

U kabini ima sasvim dovoljno prostora i za četiri odrasle krupnije osobe. Pozadi na sredinu može da se smesti i peti putnik, ali poželjno je da bude tinejdžer ili neko sitnije građe. Iako volan ne može da se podešava po dubini, vozač može lako da nađe idealnu poziciju. Instrument tabla je zanimljivog dizajna i pregledna. Kvalitet materijala u kabini je više nego pristojan. Isto važi i za završnu obradu. Pokazalo se da su materijali prilično otporni na habanje. Komande su raspoređene ergonomično i logično. Kabina je generalno urađena stilski konzervativno, ali kvalitetno i robusno.

Praktičnost

Osnovna zapremina prtljažnika je 486 litara. Pošto je tovarni prag nizak, teži teret se lako ubacuje. Međutim otvor prtljažnika je pri dnu prilično sužen zbog zadnjih svetala, pa to može da ometa ubacivanje većih predmeta. Kada se obori naslon zadnje klupe, dobija se 1.850 litara, kao i ravna tovarna površina. Ima dovoljno pregrada, ostava za sitnice i držača za čaše i flašice. Postoji mogućnost otvaranja samo zadnjeg stakla na vratima prtljažnika.

U vožnji

Van asfalta se pokazao kao izuzetno sposobno vozilo, što i ne treba da čudi. Ima šasiju na koju je montirana karoserija, kao terenci “stare škole”, reduktor, krutu zadnju osovinu, kao i još neke stavke koje pomažu u vožnji po terenu. Nažalost, nema zaključavanje diferencijala. Dostupnost nekih sistema i elemenata ponekad zavisi od paketa opreme, opcije za koju se odlučio prvi vlasnik prilikom kupovine novog vozila, tržišta kojem je auto bio namenjen, itd. Međutim, zato van asfalta ne može da se pohvali dinamičnom vožnjom, mada se to od vozila ovakvog tipa i ne očekuje. Na putu je generalno vrlo prijatan za vožnju, udoban i po lošijem putu, ali se u krivinama malo više naginje i nema baš precizan upravljač. Ipak, može da povuče veoma tešku prikolicu, što ga uz odlične terenske sposobnosti čini vrlo svestranim vozilom.

Iskustva drugih vozača

Milan Simic iznosi svoje utiske o
Kia Sorento (2003 - 2009)

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Održavanje Komfor

komoran,udoban,tih,sposoban terenac.odrzavanje je relativno povoljno,pouzdan je,i lepo se vozi

Mane Mane

Potrošnja

potrosnja,mada je kod slicnih modela ista,mozda je malo tromiji dok se ne zaleti,onda ide bas dobro.....korozija je u stvari najveca mana

Pogledajte ostale utiske za:

Kia Sorento Džip/SUV (2003-2009)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 235/65/R17:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 8.100 din do 20.990 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 9.373 din do 16.916 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 59.900 din do 178.850 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Pešaci:
1*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 49 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase