Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Mazda 3 (2003 - 2009)

Izvor: Joshua Sanderson Media / Shutterstock.com

Mazda 3 prve generacije

Naslednica modela 323 uz atraktivan i sportski izgled, naročito za period u kojem se pojavila, kupcima je nudila pouzdanost, odlične vozne osobine i imidž “japanske Alfe”. Pritom je hečbek verzija bila osetno duža od direktne konkurencije, mada nažalost to nije iskoristila da ponudi više prostora za putnike i prtljag…

Prednosti Prednosti

vozne osobine
pouzdanost
ponuda motora

Mane Mane

zapremina prtljažnika
ulazak/izlazak sa zadnje klupe
antikorozivna zaštita

Opis modela

Generalne informacije

Pokazala se kao veoma pouzdan automobil. Proizvodila se kao hečbek i kao limuzina, pri čemu je hečbek i na evropskom i na našem tržištu bio znatno popularniji i kada je ovaj model bio nov, a popularniji je i sada kada je polovnjak. Veoma blizak rođak joj je Ford Focus, pa stoga ne čudi što ima odlične vozne osobine. Sa njim deli i poznati 1.6 dizel motor od 90 ili 110 KS koji je nastao u saradnji Forda i Peugeout/Citroen grupacije, a koji se koristi u čitavom nizu modela raznih marki. Tu je i dizelaš od 2.0 litra i 143 KS. Ponuda benzinaca kreće od 1.4-litarskog agregata koji je pomalo anemičan. Mnogi kao najbolju opciju savetuju 1.6-litarski benzinac sa 105 KS koji ne nudi sjajne performanse, ali je pouzdan. Za ambicioznije vozače tu je 2.0-litarski motor sa 150 KS uz koji Mazda 3 postaje pravi sportista. Mazda 3 predstavlja odličan izbor za mlađe vozače koji žele hečbek sportskog izgleda i voznih osobina, pri čemu mogu da biraju između veoma štedljivih dizel motora i snažnog benzinskog motora. Redizajnirana je 2006. godine, a naknadno je bilo još blagih doterivanja. Prilikom redizajna radilo se i na unapređenju oslanjanja, pa je redizajnirana verzija malo udobnija. Nažalost, antikorozivna zaštita nije baš najbolje odrađena, pa prilikom kupovine polovnjaka treba obratiti pažnju na ovu stavku.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: VW Golf, Audi A3, Renault Megane…

Unutrašnjost

Kabina je stilski urađena veoma lepo. Materijali u enterijeru su kvalitetni i otporni na habanje. Komande su ergonomične i logično raspoređene. Instrument tabla je veoma pregledna. Prostora na prednjim sedištima ima dovoljno i vozač može da nađe odličnu poziciju za volanom. Prostora na zadnjoj klupi ima prosečno za ovu klasu, mada bi se očekivalo nešto više prostranosti s obzirom da je Mazda 3 duža od konkurencije. Natprosečno visoki putnici na zadnjoj klupi verovatno će želeti malo više prostora iznad glave. Ulazak i izlazak sa zadnje klupe nisu baš laki.

Praktičnost

Zapremina prtljažnika je prosečna za ovu klasu, mada bi mogla da bude veća s obzirom na to da je Mazda 3 oko 20 cm duža od prosečnog pripadnika direktne konkurencije. Naime, osnovna zapremina prtljažnika je 300 litara. Ipak, prtljažnik iako nema baš impresivnu zapreminu ima relativno nizak tovarni prag tako da se teret lako ubacuje. Ima dovoljan broj i zapreminu pregrada i ostava za sitnice u kabini. Kaseta ispred suvozača je dovoljno velika.

U vožnji

Mazda 3 ima odlične vozne osobine. Upravljač je precizan i šalje dovoljno povratnih informacija sa puta. Lako i sigurno se vodi kroz krivine. Po tom pitanju je očigledno da je u bliskom srodstvu sa Ford Focusom, koji je inače još od prve generacije konstantno na vrhu po pitanju voznih osobina. Pritom ni udobnost nije ugrožena. Zvučna izolacija je dobra. Benzinac od 1.6 litara ubrzava do 100 km/h za 11,0 sekundi, bar po fabričkim podacima. Nažalost, nije baš štedljiv, ali ugradnja “plina” rešava taj problem mada se savetuje što kvalitetniji uređaj i ugradnja u servisu koji ima iskustva sa ovim motorom.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Održavanje Motor

ODLICAN!!!

Mane Mane

Nisam nasao (osim korozije koja ume da se nadje na nekim modelima)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.554 din do 8.395 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.980 din do 10.627 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 22.000 din do 33.000 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Deca:
3*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 60 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase