Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Mazda 3 treće generacije (2013-2018)

Mazda 3 treće generacije

Izuzetno ozbiljan konkurent u “golf” klasi. Hvali se veoma naprednom tehnologijom kada su motori u pitanju. Dostupna prava vojska bezbednosnih sistema i sistema za pomoć u vožnji. Iznenađuje izostanak malih turbobenzinaca, ali tu su fantastični atmosferski benzinci. U početku je po pitanju dizel ponude bio dostupan samo 2.2-litarski motor, mada je kasnije dobio pojačanje u vidu 1.5-litarskog agregata, znatno prilagođenijeg Evropi.

Prednosti Prednosti

Atraktivan sportski izgled
Ekonomični benzinci
Dobre vozne osobine

Mane Mane

Preglednost unazad
Manje praktična od rivala
Manjak prostora na zadnjoj klupi
Mali prtljažnik

Opis modela

Generalne informacije

Ozbiljno udara na premijum segment. Hečbek dužinom od preko 4,4 metara gotovo rizikuje da izađe iz svog segmenta, dok je limuzina sa svojih 4,58 m napala i ozbiljniju konkurenciju. Prethodne generacije su bile u bliskom srodstvu sa Ford Focusom, ali ova se potpuno odvojila. Zanimljivo je da kod benzinskih motora Mazda nije koristila turbo tehnologiju kao gotovo sva konkurencija, već su se oslonili na usavršavanje atmosferskih benzinaca. Pritom ekonomičnost ovih motora u realnim uslovima ne zaostaje za malolitražnom turbo konkurencijom, dok su performanse sjajne. Pokazalo se izuzetno pouzdanom, što nam potvrđuju čak i nemačke institucije.

Proizvodila se od 2013. do 2018. godine, a redizajnirana je 2016. Godine.

Drugi modeli u njenoj klasi su: Toyota Corolla, VW Golf, Ford Focus, Seat Leon, Opel Astra, Peugeot 308…

Unutrašnjost

Kvalitetni materijali, izgled sličan kao kod modela Mazda 6 ili CX-5, što je vrlo pozitivno, vozačko okruženje ne deluje moderno i napredno kao kod nekih konkurenata koji su stigli krajem druge decenije 21. veka, ali sve je ergonomično postavljeno, lako za upotrebu, intuitivno organizovano, itd. Multimedija laka za upotrebu. Udobna prednja sedišta, naročito u višim paketima opreme.

Praktičnost

Prtljažnik i prostor na zadnjoj klupi nisu na nivou konkurencije. Po fabričkim podacima tu je 364 litara kada je hečbek u pitanju, što se povećava na 1.263 sa preklopljenim naslonima zadnje klupe. Međutim, dubina tog prostora nije kao kod konkurenata. Limuzinska, tj. preciznije “fastback” verzija nudi veći prtljažnik, ali ima svoje mane. Prostor za ramena ima više nego dovoljno nego napred, ali zadnja klupa ipak ne nudi dovoljno prostora. Generalno, plaćena je cena sportskom dizajnu.

U vožnji

Upravljač je precizan i daje odličan “fidbek” po pitanju stanja pod prednjim točkovima. Ima dovoljno sportskog karaktera da i zahtevniji vozači mogu da uživaju u krivinama. Uprkos tome, dovoljno je udobna. Oslanjanje nije suviše meko, pa se auto ne naginje, ali dobro upija i sitnije neravnine i malo veće “prepreke”. Ukratko - odlično odmerene vozne osobine i udobnost.

Iskustva drugih vozača

Marko Rakic iznosi svoje utiske o
Mazda 3 Sedan (2014 - )

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Komfor Motor

Mocan auto. Uzeo sam ga novog iz salona pocetkom 2017 godine, novu mazdu 3 redizajniranu u revolution opremi. 2.0 benzinac 120 ks Elektronika je fantasticna, mnogo senzora, pomoci u voznji, sve sto savremen i nov auto treba da ima pa cak i vise od konkurencije. To je bez premca. Voznja je udobna, volan precizan i lagan, auto je u svakom pogledu voznje vrlo jednostavan i praktican, pregledan i nadasve atraktivan, Odlican za grad je na leru ide kao dizelas, za stani kreni varijante i ustedu goriva prava stvar Kneza Milosa ujutru. Postoji i start stop koji odlicno radi. Potrosnja u Beogradu ne prelazi 8 litara u proseku ( zimi sa 16"), ko kaze vise ili ne zna da vozi ili su mu dali neko uzasno gorivo. Board komp mu je precizan sto se toga tice. Leti sa 18" felnama prosek gradske voznje je 6.5-7.5 bez problema i od zavisnosti od stila voznje. Ceste kratke relacije ( par stotina metara ili tako nesto) mogu da prikazu da je potorosnja veca usled cudne matematike board racunara, ali sa prvom voznjom duzom od 10 min to je vrati na svoje. Vozim ga godinu i nesto dana, bez i jednog problema. Gepek u sedan varijanti i vise nego dovoljan, sedista udobna sa grejacima, prostora sasvim dovoljno za dug put, HUB je od pomoci, Audio sistem fantastican, elektricna parkirna kocnica. Enterijer je lep, plastika kvalitetena, stof je takodje prijatan. Maksimalna brzina ostvarena preko 200kmh sa opterecenjem u autu. Ne krade ih niko, ne treba vam zeder, kandza ili sta god od tih elemenata zastite. Ljudi u Mazdi u Beogradu su toliko od pomoci, stalo im je do svakog kupca i izuzetno su usluzni i prijatni. To je posebno vazno. Od svih u tom cenovnu rangu on je zaista best buy.

Mane Mane

Održavanje

Mane. Ne bih rekao mane, vise nedostaci za nekoga ko je prethodnih 10 godina vozio nemacku skolu: Nedostaju mu neki intuitivni elementi koji su po meni veliki propust za auto tog kalibra i cene. * Keyless entri - odlicna stvar, ali kada izlazite iz auta i obilazite krug da uzmete nesto sa zadnjeg sedista iza suvozaca, izlazite iz opsega senzora i auto se zakljucava, te je ponovno okljucavanje svaku put neophodno. * U vezi sa istim sistemom, kada uzimate nesto sa zadnjeg sedista iza vozaca, a kljuc vam je u desnom dzepu, u ovom slucaju opet je van dometa senzora i nakon zatvaranja vrata ne vrsi automatsko zakljucavanje pa auto ostaje otkljucan. * Ako Vam rade brisaci, i na pola stakla su a vi ugasite motor, brisaci ostaju na mestu gde su se zatekli. Dakle neophodno tempiranje gasenaj motora ili brisaca. * Isto i za prozore, ako se aktivirali zatvaranje do kraja, i na pola zatvaranja ugasite motor, radnja se nece kompletirati, prozor ce ostati na pola zatvoren. * Blokada podizaca prozora nije samo za prozore zadanje klupe ( zbog dece) vec i za suvozacev prozor ( ne vidim poentu toga) *Brisaci nisu najsrecnije reseni, obzirom da su iste duzine, pri brisanju prozora po sredini vozacevog dela vetrobranskog stakla obavezno se formira jedan odlivni kanal bez ikakve potrebe. * U vozilu postoje elemeti crne plastike s visokim sjajem. To svakako nije dobra ideja. Prvi put kad sam ga ostavio na pranju, krpe su ostavile traga po toj povrsini i sad izgleda ruzno. Previse osetljiv element. *Neki spoljni delovi, lajsne i spojevi, sitnice, nisu najbolje resene. Spojevi nisu savrseni. Kad se covek zagleda, nije mu jasno kako je neko mogao takvo tehnicko resenje da pusti iz fabrike. Neki spoljni delovi deluju jeftno, kao da je neko fuserio u poredjenju sa savrsentvom na drugim delovima spolja i unutra. Ovo su stvari koje smetaju bivsem vozacu, dakle meni licno, jednog vagena, kod kojeg je to reseno na ocekivani nacin da se sve desava lepo i automatski, dok mozda to nekom drugom nece predstavljati problem.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 205/60/R16:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 7.296 din do 19.553 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 6.630 din do 20.551 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 23.376 din do 79.234 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.


Mali servis

Cena malog servisa kod ovlašćenog servisera se kreće oko 20.500 din

Mali servis u većini slučajeva podrazumeva:

- zamena ulja u motoru
- filter ulja
- filter goriva
- filter vazduha
- ostale tečnosti

* Prikazane informacije su informativnog karaktera

Test sigurnosti

EURONCAP - 5*

Odrasli:
93%
Deca:
86%
Pešaci:
65%
Sigurnosne asistencije:
81%
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 36 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase