Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Mazda 6 (2002 - 2008)

Izvor: Chere / Shutterstock.com

Mazda 6 prve generacije

Naslednica slavne Mazde 626 imala je prilično težak zadatak, ali uspela je da ga ispuni, pošto su utisci generalno bili pozitivni po svim pitanjima. Atraktivan sportski dizajn privukao je mnoge kupce. Tu su bili i zanimljivi motori, a nije odmagao ni imidž japanskog kvaliteta. Kupce kod nas je ipak odbijao strah od skupog održavanja i popravki...

Prednosti Prednosti

vozne osobine
prtljažni prostor
pouzdanost

Mane Mane

antikorozivna zaštita
cena delova
dostupnost servisa

Opis modela

Generalne informacije

Kada se Mazda 6 pojavila, svi su bili oduševljeni, potencijalnih kupaca je bilo mnogo, ali su naši vozači ipak u dobroj meri zazirali zbog nedovoljno ovlašćenih servisa, ali i neovlašćenih, cene novih originalnih i dostupnosti jeftinijih zamenskih i polovnih delova, itd. Delovi jesu bili skupi, ali je zato Mazda 6 bila veoma pouzdana. Nažalost, većeg broja godina pokazalo se da antikorozivna zaštita nije baš najbolje urađena, pa su neki kupci polovnjaka bili prilično razočarani. U to vreme naša zemlja nije mogla da se pohvali ni baš kvalitetnim gorivom na svim pumpama, pa je i to uticalo na prevremeno stradanje pojedinih osetljivih delova na motoru. Sa dužinom od gotovo 4,7 metara i agresivnim/sportskim dizajnom Mazda 6 ostavlja impresivan utisak.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Ford Mondeo, Honda Accord, Renault Laguna…

Unutrašnjost

Vozačevo okruženje deluje atraktivno i za vreme kada se pojavila vrlo moderno. Ergonomičnost komandi je na visokom nivou. Instrument tabla je veoma pregledna. Korišćeni su kvalitetni materijali, koji su se pokazali otpornim na habanje, mada ima izuzetaka u zavisnosti od paketa opreme, starosti, “prirode” putnika… Preglednost je zadovoljavajuća, osim prilikom parkiranja unazad.

Praktičnost

Sedan verzija ima zapreminu prtljažnika od 500 litara, a moguće je povećati je obaranjem naslona zadnje klupe. Karavan verzija ima prtljažnik od 505 litara, a obaranjem naslona zadnje klupe prtljažni prostor se povećava na 1.712 litara. Po fabričkim podacima tada se dobija ravna tovarna površina dužine 1,9 metara i širine 137 cm, mada kao i kod svih drugih vozila lukovi točkova na jednom mestu sužavaju ovu širinu na oko 1 metar. Solidna pažnja je posvećena i obezbeđivanju raznih pregrada i ostava u kabini.

U vožnji

Mazda 6 se na putu pokazala odlično, potpuno u skladu sa svojim sportskim dizajnom. Upravljivost i preciznost upravljača u krivinama je skoro kao kod Mondea odgovarajuće generacije, pri čemu treba naglasiti da je Mondeo lider po ovom pitanju, bar kad su u pitanju vozila sa prednjim pogonom. U kombinaciji sa iole snažnijim motorom, npr. dizelašem od 2.0 litra i 140 KS može da se uživa u sportskoj vožnji. Pritom nije neudobna.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Pouzdanost Potrošnja Komfor

2.0 16v 141ks. Benzin-plin 2005. Auto je odlican i pouzdan. Potrosnja po gradu 12-13l plina na otvorenom sa klimom 8-8,5l plina. Prosek 9- 10l plina. Startan i brz auto siguran u preticanju. Motor ima lanac tako da veliki servia nema. Lak za voznju i udoban na duze putovanje.

Mane Mane

Jedino limarija.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.554 din do 8.395 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.980 din do 10.627 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 29.500 din do 33.000 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Deca:
3*
Pešaci:
1*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 61 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase