Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Mercedes-Benz A Klasa (2004 - 2012)

Izvor: antonnot / Shutterstock.com

A klasa druge generacije

Mnogi kažu da je druga generacija A klase ispala upravo onako kako su idejni tvorci ovog modela prvobitno to zamislili, ali iz određenih razloga nisu uspeli da ostvare sa prvom generacijom. Sada A klasa u vožnji deluje kao „pravi“ Mercedes, udobna je, kabina je puna kvalitetnih materijala, itd. Takođe je i porasla, ima veći prtljažnik, nudi više prostora...

Prednosti Prednosti

udobnost
kvalitet materijala u kabini
zvučna izolacija

Mane Mane

povratne informacije na upravljaču
neke popravke i redovno održavanje suviše skupi
cena

Opis modela

Generalne informacije

Nosi kodnu oznaku W169. Redizajnirana je 2008. godine. Za razliku od prve generacije, druga generacija je dobila i tzv. kupe verziju, odnosno verziju sa troja vrata. Ona deluje atraktivnije, sa više sportskog duha. Dugačka je 3.838 mm, što znači da je za 233 mm duža od prve generacije (redizajnirane), a od produžene verzije prve generacije za 62 mm. Uzete su u obzir razne zamerke vlasnika prve generacije, ispravljene su, i tako smo dobili automobil u kojem se osećate kao u „pravom“ Mercedesu. To važi i za kvalitet materijala, izbor dodatne opreme i generalno osećaj u vožnji. Dakle, reč je o više nego osetno ozbiljnijem automobilu. Teško je naći direktnog konkurenta A klasi iz brojnog razloga, pošto je reč o prilično malom automobilu, ali istovremeno skupom, luksuznom, prostranom, praktičnom i fleksibilnom, koji oblikom više podseća na premijum MPV… Inače, „tajna“ prostranosti je i dalje u tzv. sendvič konstrukciji, odnosno dvostrukom podu. Po pitanju udobnosti, ne može da se traži više od automobila ovakve koncepcije. Svi koji su po tom ili nekom drugom pitanju bili razočarani prvom generacijom, trebalo bi da probaju drugu generaciju. Naravno, ovaj napredak ima svoju, prilično visoku cenu. A klasa druge generacije nije bila skupa samo kao nova, već su i neke iole ozbiljnije intervencije po pitanju redovnog održavanja ili popravke veoma skupi zbog same konstrukcije automobila, koja zahteva vađenje motora.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Peugeot 208, VW Polo, Toyota Yaris…

Unutrašnjost

Vozačevo okruženje je odlično. Sedi se vrlo udobno. Ergonomija je na visokom nivou - sve komande su na dohvat ruke i lake za korišćenje. Bočna podrška je takođe dobra. Preglednost je odlična. Na zadnjoj klupi ima dovoljno prostora - na nivou C klase. Ni osobe visoke npr. 190 cm neće imati problema sa prostorom za noge ili glavu. Kritike na kvalitet materijala kod prve generacije su uzete vrlo ozbiljno, pa su sada materijali u A klasi druge generacije vrlo kvalitetni, toliko da ih porede sa materijalima u B i C klasi. Isto važi i za kvalitet završne obrade. U višim paketima opreme enterijer može da deluje zaista luksuzno. Generalno - mnogo je prisutniji onaj premijum osećaj.

Praktičnost

Zahvaljujući višoj poziciji sedenja, lako se ulazi i izlazi, a lakše je i ubacivati ili vaditi decu iz njihovih sedišta. Osnovna zapremina prtljažnika je 435 litara, a kada se obore nasloni zadnje klupe dobija se ukupno 1.995 litara, računajući do krova, naravno. Istu zapreminu imaju i verzija sa 3 i sa 5 vrata. Takođe su iste dužine, ali podrazumeva se da je 5-vratna verzija mnogo praktičnija. Lakše se ulazi u nju na uskim parkinzima pošto su vrata kraća.

U vožnji

Za razliku od prve generacije kojoj su mnogi zamerali da je neudobna, kod ove generacije napravljen je sjajan kompromis tvrdoće oslanjanja i udobnosti. S obzirom na međuosovinsko rastojanje odlično upija neravnine i u kombinaciji sa udobnim sedištima čini da ni duža putovanja po lošim putevima nisu previše naporna. A klasa je u vožnji mirna i stabilna. Upravljač je dovoljno direktan i precizan, mada mnogi smatraju da je suviše lagan i da ne prenosi dovoljno povratnih informacija s puta. Sa druge strane, to mu u velikoj meri pomaže pri vožnji u gradu i pri parkiranju. Kočnice su odlične. Generalno - otklonjena je neudobnost kao glavna mana prve generacije, a pritom su vozne osobine unapređene.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Motor

Stabilan na putu, moderan izgled kako unutra tako i spolja, komforan unutra s obzirom na klasu (ima prostora na zadnjoj klupi)..

Mane Mane

Možda je potrošnja za nijansu veća nego što sam očekivao (ali to je mana starih dizela), čini mi se da je vešanje auta jako osetljivo na loš put (brzo propadnu kugle, stabilizatori, krajevi spone, itd..). Održavanje jeste skuplje, ali najčešće ovlašćeni servisi deru, zato treba odabrati manje servise sa ljudima koji će da se potrude i za manje novca da vam reše problem.

Pogledajte ostale utiske za:

Mercedes Benz A Klasa Hečbek (2005-2012)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 155/70/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 0 din do 0 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 0 din do 0 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 21.900 din do 61.300 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
5*
Deca:
4*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 249 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase