Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Mercedes-Benz C Klasa (2000 - 2007)

Izvor: RoClickMag / Shutterstock.com

C klasa druge generacije

Sa drugom generacijom C Klase, Mercedes-Benz je pokušao ozbiljnije da napadne BMW serije 3, dajući svom novom automobilu više agilnosti i dinamičnosti nego što se to očekuje od nekog modela ove marke. Tu je i širok izbor snažnih benzinskih i dizel motora, pa čak i sportska dizel AMG verzija. Naravno, komfor, udobnost i opuštenost u vožnji su zadržani kao tradicionalne vrednosti kako se ne bi izgubila glavna ciljna grupa.

Prednosti Prednosti

imidž (premijum marka)
udobnost
spor pad vrednosti

Mane Mane

prostor pozadi
nedostatak dizelaša ispod 2.0 litra
slabija antikorozivna zaštita pre redizajna

Opis modela

Generalne informacije

Druga generacija C Klase, sa kodnom oznakom W203, proizvodila se u tri karoserijske verzije: kao sedan (dužine 4.526 mm), karavan (dužine 4.541 mm) i trovratni hečbek specifičnog oblika zadnjeg dela koji je nazvan SportCoupe (dužine 4.343 mm). Ljubitelji snažnijih benzinaca mogu da biraju između atmosferskih V6 motora kubikaže od oko 2,5 do 3,5 litara u različitim verzijama, a tu su i redni motori od 1.8 do 2.0 litra, pri čemu su snažnije verzije imale kompresor. Izuzetak je 2.3-litarski redni četvorocilindraš sa 194 KS iz C 230 Kompressor. Kada je u pitanju naše tržište, najveći hendikep ovog modela je to što svi dizelaši, pa čak i najslabiji C 200 CDI sa 102 KS, imaju radnu zapreminu od preko 2.0 litra, što automatski donosi znatno skuplju registraciju. S obzirom na popularnost dizelaša u Srbiji, naročito kada je ova marka u pitanju, direktna konkurencija je otela ogroman broj potencijalnih kupaca. C Klasa je redizajnirana početkom 2004. godine. Izmenjeni su i eksterijer i enterijer. U ponudu su ubačeni i novi motori, dok su neki izbačeni. Pošto je reč o premijum brendu, prilikom kupovine polovnjaka mogu da se nađu primerci sa izuzetno bogatom opremom. Primerci proizvedeni pre redizajna generalno se smatraju manje pouzdanim, pošto su prilikom redizajniranja ispravljeni određeni nedostaci. Obično probleme pravi elektronika.

Takođe, redizajnirana verzija ima bolju antikorozivnu zaštitu, pošto je počela da se koristi druga tehnologija zaštite. Kada je u pitanju DPF filter, neki dizelaši ga imaju, a neki nemaju - ne postoji univerzalno pravilo, već to zavisi od godišta, verzije, tržišta kojem je auto namenjen…

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Audi A4, BMW Serije 3, Jaguar S-Type…

Unutrašnjost

Enterijer je urađen klasično, bez stilskih „egzibicija“. Komande su ergonomično i logično raspoređene i na dohvat ruke. Vozačka pozicija je vrlo dobra. Materijali u kabini su kvalitetni. Kvalitet završne obrade je na visokom nivou. Ipak, neki kritikuju kvalitet određenih plastičnih površina, smatrajući da je niži nego kod dva najljuća konkurenta.

Prilikom redizajna enterijer je izmenjen, pa je stigla nova instrument tabla, a uz druge materijale i još neke detalje dobijen je luksuzniji i više „premijum“ osećaj u kabini. Pozadi se sedi udobno i prijatno, mada nema prostora koliko se to očekuje. Treći putnik nije poželjan, a direktna konkurencija uglavnom nudi više prostora za noge.

Praktičnost

Kabina ima zadovoljavajući broj i zapreminu raznih pregrada i ostava. Sedan ima prtljažnik zapremine 455 litara - relativno pristojno za kompaktnu limuzinu. Što se tiče proširenja prtljažnog prostora, kod nekih verzija može da se obori naslon zadnje klupe kako bi se ubacili duži predmeti, a kod nekih ne može. Stvar je u tome što se ova opcija posebno doplaćivala, pa je sve zavisilo od izbora kupca novog automobila. Zato prilikom kupovine polovnjaka proverite da li ova opcija postoji ukoliko vam je to važno. Karavan ima prtljažnik zapremine od 470 do 1.384 litra kada se obore nasloni. SportCoupe ima prtljažnik od 310 do 1.100 litara.

U vožnji

Na putu je agilniji od prethodnika. Upravljač je precizan, mada ne prenosi dovoljno informacija sa podloge. Iako je udoban, u krivinama se ne naginje previše ni pri bržoj vožnji. Dobro se drži i pri iznenadnim manevrima. Generalno, „karakter“ mu je takav da i dalje više naginje ka opuštenoj i komfornoj vožnji nego jurcanju kroz krivine, iako je očigledno da su nemački konstruktori želeli da boljim voznim karakteristikama privuku mlađe kupce, ali da pritom ne izgube svoju tradicionalnu ciljnu grupu. Napravljen je odličan kompromis voznih karakteristika i udobnosti.

Ljubitelji snažnih dizelaša na raspolaganju su imali C 30 CDI AMG, sa motorom 3.0 litra (redni petocilindraš) od 231 KS i 540 Nm. Do 100 km/h ubrzava za 6,8 sekundi. Prvobitna benzinska AMG verzija nosi oznaku C 32 AMG, a pokreće je 3.2-litarski V6 motor sa kompresorom. Razvija 354 KS i 450 Nm. Do 100 km/h ubrzava za 5,2 sekunde. Redizajnirana verzija je dobila atmosferski 5.4-litarski V8 motor sa 367 KS i 510 Nm - ubrzanje je ostalo praktično isto, iako po oznaci C 55 AMG deluje znatno moćnije i brže.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Motor

- mesto vozaca ergonomski odlicno reseno - udobna sedista i na duze vreme - generalno odlicno odmeren auto i za grad i za put - enterijer izuzetno kvalitetan, cak i posle 20 godina moze da bude skoro nov - dobar osecaj u autu uopste, odaje utisak kvaliteta i udobnosti - klima razbija kako hladi, kao Termo King

Mane Mane

Održavanje Potrošnja

- lenj auto greneralno, sto zbog motora sto zbog automatskog menjaca starije generacije ali kad se nacepi ide dobro, ipak je 2.2 dizel - fali 6. brzina kada se vozi na autoputu, na 140 je na 2900 obrtaja pa je bucan - potrosnja po gradu, automatik dize potrosnju za litar. gradski prosek je 9-10L, na otovorenom je ekonomican, 5-6L -

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.554 din do 8.395 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.980 din do 10.627 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 30.860 din do 100.000 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
5*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 138 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase