Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Mercedes-Benz C Klasa (2007 - 2014)

Izvor: Teddy Leung / Shutterstock.com

C Klasa treće generacije

Treća generacija Mercedes-Benz C Klase odbacila je okrugle farove i dobila farove klasičnog ali ipak atraktivnog i modernog izgleda. Prednji kraj generalno izgleda istovremeno agresivno i elegantno, dok bočna linija karoserije asocira na E i S Klasu. Ima za 5 cm veće međuosovinsko rastojanje, a limuzinska verzija je za 5,5 cm duža od prethodne generacije. Karoserija je proširena za 4,2 cm. Iako je ovo C Klasa sa najviše sporskog duha do sada, ipak nije dostigla glavnog konkurenta na ovom polju, ali se približila više nego ikada.

Prednosti Prednosti

udobnost
vozne osobine
zvučna izolacija

Mane Mane

prostor na zadnjoj klupi
nedostatak dizelaša ispod 2.0 litra
prtljažni prostor kod karavana

Opis modela

Generalne informacije

Treća generacija ovog modela dostupna je kao klasičan sedan, karavan i kao kupe. Isti hendikep po pitanju dizel motora prati ovu generaciju kao i prethodnu - ali samo kada je u pitanju naša zemlja. Svi dizelaši imaju preko 2.0 litra radne zapremine, pa čak i najslabiji C 180 CDI sa 120 KS, što automatski donosi znatno skuplju registraciju. Ova činjenica je definitivno odbila solidan broj potencijalnih kupaca. Najsnažnija verzija je C 63 AMG sa 6,2-litarskim motorom od 457 KS i 600 Nm. Naravno, ova verzija je imala i mnoštvo “podverzija” i specijalnih “edicija” sa više snage, sa unapređenom aerodinamikom, vešanjem, itd. C Klasa je redizajnirana 2011. godine. Vizuelno su najprimetniji drugačiji farovi, branici i LED zadnje svetlosne grupe. Ubačena su i LED dnevna svetla. Enterijer je takođe pretrpeo značajne izmene kako bi se percepcija kvaliteta i osećaj luksuza približili E Klasi. U ponudu je ubačena i bogatija oprema, kao i noviji sistemi za asistenciju u vožnji, od inteligentnih adaptivnih farova, do sistema koji prati koliko je vozač umoran. Prilikom redizajna svi benzinski motori dobili su direktno ubrizgavanje. Kupe verzija je predstavljena tek 2011. godine, pri čemu treba naglasiti da ta verzija nema veze sa CLC Klasom koja je nastala na osnovu prethodne generacije SportCoupe verzije C Klase, niti je naslednik tog modela. Mercedes C Klase W204 dostupan je sa pogonom na zadnjim ili na svim točkovima. Generalno se pokazao pouzdanim automobilom, mada to zavisi od motora i od toga da li je reč o verziji pre ili posle redizajna. Kod starijih primeraka treba obratiti pažnju na koroziju pošto su neke tačke podložnije rđanju, naročito ako je auto uvezen iz regiona gde se zimi so koristi u velikim količinama. Serijska bezbednosna oprema i uopšteno bezbednost su odlični. Sa druge strane, standardna oprema je kod novih automobila bila vrlo siromašna, pa kod kupovine polovnjaka spisak opreme zavisi od toga koliko je prvi vlasnik bio spreman da doplati.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: BMW Serije 3, Audi A4, Volvo S60…

Unutrašnjost

Uprkos većem međuosovinskom rastojanju, ukupnoj dužini i širini, W204 ne može da se pohvali prostranom zadnjom klupom. Naprotiv, očekivalo se da će pozadi biti više mesta, mada to ne znači da su konkurenti iz kuća Audi i BMW bolji po ovom pitanju kada posmatramo odgovarajuće generacije. Vozačka pozicija je odlična. Sedišta su takođe odlična, pa uz udobno oslanjanje ni duže vožnje ne predstavljaju veliki napor. Komande su ergonomično i logično raspoređene. Ipak, ručica menjača kada je u određenom položaju može da ometa pristup nekim komandama. U enterijeru dominira stil jednostavnosti i racionalnosti bez detalja koji “vrište” da je reč o premijum brendu. Korišćeni su kvalitetni materijali, mada neke površine ne deluju luksuzno. Ipak, razlikuje se enterijer između verzija pre i posle redizajna, pošto su prilikom redizajniranja ipak odlučili da su razni luksuzni detalji potrebni da bi se privukli kupci.

Praktičnost

Sedan ima prtljažnik od 475 litara, što nije impresivno, ali je zadovoljavajuće. Kada je u pitanju karavan, on ima prtljažnik od 485 do 1.500 litara, što je više nego kod prethodne generacije, ali ipak mnogi kritikuju osnovnu zapreminu koja je manja nego kod nekih drugih automobila, kao što su npr. VW Passat. Kupe ima prtljažnik od 450 litara. Kabina ima prosečan broj i zapreminu pregrada i ostava za sitnice kada je ova klasa u pitanju.

U vožnji

Zahvaljujući naprednim amortizerima koji su u stanju da se prilagode uslovima na putu bez komplikovane elektronike, hidraulike ili pneumatike, ova C Klasa na pravcu može da bude izuzetno udobna, a da se u krivinama ponaša prilično dinamično i agilno. Dakle, iako će putnici putovati udobno, auto se u krivinama neće neprijatno naginjati. Takođe, vozač će pri iznenadnim mavervima moći mnogo lakše da zadrži kontrolu nad vozilom. Upravljač je precizan i prenosi sasvim dovoljno informacija sa puta do vozača tako da vožnja u svim uslovima predstavlja pravo zadovoljstvo. Naravno, udobnost može da bude umanjena ukoliko se vlasnik odluči za sportski paket koji podrazumeva gume nižeg profila i tvrđe oslanjanje koje pritom spušta automobil za 15 mm. Tada se ipak u krivinama ponaša osetno okretnije, pa su mnogi vozači spremni da žrtvuju udobnost. Preglednost je prosečna, tako da parking senzori dobro dođu.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Pouzdanost Održavanje Potrošnja Komfor Motor

2009 god 200-cdi odlično odrzavan, prethodni vlasnik radnik u mercedes servisu u nemačkoj, gde je redovno odrzavan, servisna knjiga od prvog dana, Avangarde model, automatic. Auto je za sada perfektan... potrošnja odlična, u vožnji utegnut kao čaša.. udoban, menjač odličan.. svaka preporuka za ovaj auto, ali naci primerak sa pravom kilometrazom koji je redovno odrzavan..

Mane Mane

za sada nema...

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.554 din do 8.395 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.980 din do 10.627 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 31.200 din do 79.200 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
5*
Deca:
3*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 216 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase