Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Mercedes Benz E Klasa (2003 - 2009)

E klasa treće generacije

Ovo je treća generacija E Klase. Poznata je pod kodnom oznakom W211. Proizvodila se samo kao sedan i karavan, bez kupe verzije. Ona je naslednik E Klase kodne oznake W210 i prethodnica generacije W212. Na ovom modelu/generaciji bazirana je prva generacija modela CLS (C219) a koji se pojavio od 2005. godine. Prepoznatljiva je po zakošenim okruglim farovima - po jedan par sa svake strane. Bilo je komentara da je Mercedes-Benz „konačno“ napravio “lep” auto.

Prednosti Prednosti

udobnost (naročito sa vazdušnim vešanjem)
veliki izbor motora
dobre vozne osobine

Mane Mane

problemi sa elektronikom
nepouzdani primerci pre redizajna
skupo održavanje

Opis modela

Generalne informacije

Kupci su mogli uz doplatu da dobiju zaista veliki broj sistema za pomoć pri vožnji, kako bezbednosnih, tako i onih koji su tu samo radi prijatnije vožnje. Po tom pitanju E Klasa W211 u vreme pojavljivanja bila je znatno ispred direktnih konkurenata iz kuća Audi i BMW. Bilo je tu i mnogo druge opreme bez direktne veze sa vožnjom, a koja nije bila uopšte dostupna kod konkurencije. Prilikom redizajna 2006. godine unapređena je ponuda motora. Legendarna oznaka E 55 AMG otišla je u istoriju, a zamenila je E 63 AMG. Prilikom redizajna ubačena je nova standardna oprema, a proširena je i lista dodatne opreme. Nažalost, E Klasa ove generacije nije se proslavila pouzdanošću. Imala je razne tehničke i probleme sa elektronikom, ali na sreću nemački proizvođač je većinu problema rešio kod redizajnirane verzije, tako da je ona znatno pouzdanija od verzije pre redizajna. Antikorozivna zaštita je dobra. Iz tehničkih razloga, bez obzira na motor, gorivo i snagu, nisu u istom paketu mogli da se dobiju pogon na svim točkovima (4Matic) i 7-ostepeni automatski menjač. Dakle, W211 sa pogonom na svim točkovima je mogao da se dobije isključivo sa 5-ostepenim automatikom ili 6-ostepenim manuelnim menjačem. Najslabija verzija kod dizelaša je E 200 CDI sa 136 KS. Kad smo kod dizelaša, poznat problem je nedostatak motora kubikaže ispod 2.000 kubika, zbog našeg načina obračuna poreza prilikom registracije.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Audi A6, BMW Serije 5, Volvo S60…

Unutrašnjost

Vozačka pozicija je odlična. Vozač može sjajno da se smesti zahvaljujući različitim podešavanjima. Sva sedišta su veoma udobna, što podrazumeva i zadnju klupu. Pozadi samo dvoje odraslih može da sedi udobno - za trećeg ima mesta, ali neće mu biti nimalo prijatno. U kabini su korišćeni kvalitetni i luksuzni materijali, u zavisnosti od paketa opreme i opcionih dodataka. Odličan posao je odrađen na zvučnoj izolaciji, tako da se putnici osećaju zaista prijatno. Komande su ergonomično postavljene, vozačko okruženje je urađeno elegantno i sa stilom.

Praktičnost

Obe verzije imaju impresivan prtljažni prostor, pa ne bi trebalo da bude problema prilikom pakovanja stvari kada se ide na more i druga putovanja. Tu je i duplo dno prtljažnika u kojem može da bude ili rezervni točak ili nešto drugo. Sedan ima prtljažnik od 540 litara. Neke verzije imaju mogućnost obaranja zadnje klupe, a neke nemaju. Karavan ima zapreminu prtljažnika od 690 do 1.950 litara. U kabini ima sasvim dovoljno pregrada i ostava.

U vožnji

E Klasa je u vožnji veoma udobna, naročito ako ima opciono vazdušno oslanjanje, koje može da se podešava. Od tipa vešanja i njegovog podešavanja ukoliko je reč o vazdušnom vešanju, zavisi dinamičnost i agilnost u krivinama. U svakom slučaju, nemački proizvođač ovim modelom nije imao nameru da napada direktno konkurenciju po pitanju voznih karakteristika, već da napravi udobnu i komfornu limuzinu u kojoj će duga putovanja biti uživanje. Zvučna izolacija je takođe odlično izvedena. U krivinama ne impresionira, pošto upravljač ne daje dovoljno povratnih informacija, bar po ukusa onih koji vole oštriju vožnju. Naravno, to nipošto ne znači da ovim automobilom krivine ne mogu da se savladaju brzo i bezbedno, samo je potrebno navići se na osećaj za volanom.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Potrošnja Komfor Motor

Mercedes je mercedes

Mane Mane

nema mana

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 205/60/R16:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 7.296 din do 19.553 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 6.630 din do 20.551 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 35.550 din do 176.770 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
5*
Pešaci:
1*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 180 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase