Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Mercedes Benz E Klasa (2010 - 2016)

E klasa četvrte generacije

E klasa je oduvek bila jedan od najvažnijih modela za Mercedes-Benz, a direktni konkurenti su postajali sve opasniji i žešće napadali. Ova generacija duga je 487 cm - iako je za 13 mm duža od prethodne generacije, od nje vizuelno deluje kraće. Pritom je 34 mm šira i ima 19 mm veće međuosovinsko rastojanje. Kada se pojavila, svojim naprednim sistemima za pomoć pri vožnji i bezbednost dala je dobar uvid u budućnost automobilizma.

Prednosti Prednosti

udobnost
bogata i napredna oprema
kvalitet u kabini

Mane Mane

otežan ulazak na zadnju klupu
E 250 CDI problematičan
problemi sa automatskim menjačima i softverom

Opis modela

Generalne informacije

Mercedes-Benz E Klase 4. generacije, sa kodnom oznakom W212, proizvodio se kao sedan i kao karavan, ali tu dolazi i do malo neobične situacije pošto su u ponudi bile i kupe i kabriolet verzije ovog modela. Međutim, kupe i kabriolet ne koriste istu platformu kao limuzina i karavan, iako su vizuelno “isti”, već su bazirani na C Klasi 3. generacije kodne oznake W204. E Klasa je redizajnirana 2013. godine, kada su stigle značajne stilske izmene. Dvostruki farovi su spojeni u jednu celinu i dat im je znatno moderniji izgled, pa uz druge estetske zahvate mnogi lako pomisle da je reč o potpuno novoj generaciji, a ne o redizajniranoj verziji. Prilikom redizajna je osvežena i ponuda motora, ubačeni su i noviji bezbednosni sistemi ili unapređeni već postojeći, obogaćena ponuda dodatne opreme… Inače, spisak standardne i dodatne opreme bio je zaista impresivan za taj period i odnosu na direktnu konkurenciju. Istina, neki bezbednosni sistemi umeju da iritiraju “domaćeg” vozača, kao npr. sistem za prepoznavanje umora, koji reaguje u situacijama kada vozač skreće pogled ka mobilnom telefonu i slično… Spuštena glava, oči nisu na putu, auto ne prati bezbedno svoju traku i logično je da će sistem da pretpostavi da nešto nije u redu. Kao i kod prethodnih generacija, kada su u pitanju dizelaši, čak i najslabiji E 200 CDI sa 136 KS ima preko 2.0 litra, što donosi veće troškove prilikom registracije.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Audi A6, BMW Serije 5, Jaguar XF…

Unutrašnjost

Vozač lako nalazi idealnu poziciju za volanom zahvaljujući raznim podešavanjima. U bogatijim paketima opreme vozačko sedište je za tadašnje vreme predstavljalo pravo malo čudo u odnosu na konkurenciju. Npr. popunjenost segmenata leđnog dela naslona se reguliše uz pomoć pneumatskog sistema, dok se bočna podrška sedišta na isti način pojačava (povećava) prilikom skretanja kako bi vozač bio stabilniji u sedištu (u zavisnosti od predefinisanih faktora). I prednja i zadnja sedišta su veoma udobna. Na zadnjoj klupi, odnosno bolje reći na zadnjim sedištima, ima dovoljno mesta i za noge i za glavu, ali samo za dvoje odraslih putnika. Treći nije dobrodošao. U odnosu na prethodnu generaciju ima za nijansu više prostora. Nažalost, čitavu sliku kvari otežan ulazak na zadnju klupu. Materijali u kabini su vrhunskog kvaliteta, što važi i za završnu obradu. Ergonomija je na visokom nivou. Stilski kabina deluje luksuzno i elegantno.

Praktičnost

Limuzina ima prtljažnik od 540 litara - gotovo isto kao kod prethodne generacije, mada je sam prtljažnik nešto plići. Ukoliko određeni primerak u opremi ima rezervni točak punih dimenzija, prtljažnik može da bude nešto manje zapremine. Karavan ima osnovnu zapreminu prtljažnika od 695 litara, a još impresivniji prostor se dobija obaranjem zadnjeg naslona – čak 1950 litara (gotovo dva kubna metra). U kabini ne manjka pregrada i ostava za čaše, telefone, dokumenta...

U vožnji

E Klasa W212 je mogla da se poruči sa 3 osnovne vrste vešanja - standardno, sportsko (malo niže i tvrđe) i vazdušno adaptivno. Sve tri vrste mogu dodatno da se podešavaju, pri čemu je treća vrsta naročito napredna po tom pitanju. Stoga je teško generalizovati osećaj u vožnji E Klase kada je u pitanju želja za uzbuđenjem u krivinama, pošto podešavanja utiču i na upravljački sistem. Uglavnom, bez obzira na verziju, E Klasa je veoma udoban automobil u kojem je zadovoljstvo provoditi vreme i prelaziti velike distance. Naravno, ako izaberete primerak sa nekim AMG sportskim vešanjem i na to dodate ogromne felne sa niskoprofilnim gumama, definitivno ćete žrtvovati udobnost. Progresivnost upravljača je dobro odmerena, pa nije problem ni parkiranje, ni provlačenje kroz gradsku gužvu, a ni kontrolisanje vožnje pri visokim brzinama ili pri oštrim manevrima.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Održavanje Potrošnja Komfor Motor

C207 - E220 (OM651) - 7G automatik. Odličan motor za ovu šasiju uparen sa vrhunskim automatskim menjačem. Može da bude jako ekonomičan uz laganiju vožnju, ali kod mene je prosek za grad oko 8-8.5 a otvoren put oko 7. Mali servis oko 200 eur, cenu ostalih delova ne znam jer za dve god. nisam imao nikakvih problema. Moj auto je 2011 god. pa su me zaobišli oni čuveni problemi sa brizgaljkama. Sve u svemu i nije toliko skup za održavanje a ni za svakodnevnu vožnju, dobro drži cenu.

Mane Mane

Ko vozi kupea zna da pristup zadnjim sedištima nije baš najkomforniji, ali za razliku od konkurencije: A5, BMW serije 3 ili C klase, samog mesta ima dovoljno za ljude visine do 180 cm.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 205/60/R16:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 7.296 din do 19.553 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 6.630 din do 20.551 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 37.300 din do 118.000 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP - 5*

Odrasli:
86%
Deca:
77%
Pešaci:
59%
Sigurnosne asistencije:
86%
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 242 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase