Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Opel Vectra B (1995 - 2002)

Izvor: Rudiecast / Shutterstock.com

Vectra B

Vectra A, odnosno prva generacija, ostavila je drugoj generaciji (B) prilično loš imidž. Ipak, Vectra B uspela je da se izbori za svoje mesto pod suncem, prvenstveno zbog toga što je za pristojnu cenu nudila mnogo - od prostranosti i praktičnosti, preko pouzdanosti, do solidnog izbora motora. Na kraju je ipak ostvaren odličan prodajni rezultat.

Prednosti Prednosti

prostrana kabina
prtljažnik
odnosu uloženo/dobijeno

Mane Mane

vozne osobine pre redizajna
neprecizan menjač
mali retrovizori pre redizajna

Opis modela

Generalne informacije

Za razliku od prve generacije, Vectra B dobila je i karavan verziju. Tako su kupci na raspolaganju imali sedan, zatim neku vrstu hečbeka sa veoma zakošenim zadnjim delom, kao kod kupea i klasičan karavan. Opel je tada bio u okviru grupacije GM (General Motors). Iako se prva generacija ovog modela prilično dobro prodavala, nije se proslavila pouzdanošću, a naročito antikorozivnom zaštitom - rđa je bila njen veliki neprijatelj. GM je planirao da Vectra B bude “globalni” model. To podrazumeva da se auto uz manje i veće izmene na različitim tržištima prodaje pod različitim nazivima i pod različitim markama. Tako se Vectra B, između ostalog, u SAD prodavala kao Saturn, u Australiji kao Holden, u Južnoj Americi kao Chevrolet Vectra, u Velikoj Britaniji kao Vauxhall… Jedna zanimljivost - u Engleskoj su se žalili da su sedišta “nemački” tvrda, pa je nakon par godina za ovo tržište su počela da se ugrađuju mekša sedišta. Generalno se pokazala pouzdanom, što današnjim potencijalnim kupcima malo znači s obzirom da su svi primerci prilično stari. Ipak, s obzirom da mehanički nije suviše komplikovana, kao i na činjenicu da nema mnogo elektronike, ova Vectra predstavlja dobar izbor za vozače koji se razumeju u mehaniku i mogu razne stvari na njoj da obavljaju u svom dvorištu i garaži. Primerci iz prvih godina su imali određene probleme koji su vremenom rešavani. Stoga važi uopšteno pravilo da što je auto mlađi, da je pouzdaniji. Ovo naročito važi kada su u pitanju redizajnirane verzije od 1999. godine, pošto su prilikom redizajna ispravljeni razni nedostaci. Zato se obično i preporučuje kupovina redizajnirane verzije. Vectra A je na veoma lošem glasu zbog rđanja karoserije. Vectra B u odnosu na nju ima u značajnoj meri poboljšanu antikorozivnu zaštitu, naročito redizajnirane verzije. Takođe, verzije pre redizajna su imale prilično male retrovizore, ali je to otežavalo parkiranje, pa je prilikom redizajna dobila veće retrovizore.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Peugeot 406, Alfa Romeo 156, Mitsubishi Carisma…

Unutrašnjost

Kabina je prostrana i nudi dovoljno mesta i putnicima na zadnjoj klupi. Prosečno za automobil ovog segmenta. Čak i viši putnici imaju dovoljno mesta za noge, mada se to ne može reći za glavu. Prednja sedišta su udobna i dovoljno prostrana i za nešto krupnije osobe. U početku upravljač nije mogao da se podešava ni po visini ni po dubini, ali je nakon redizajna ovo ispravljeno. Neki materijali su solidnog kvaliteta, dok drugi nisu baš za pohvalu, pa su prilično skloni brzom habanju. Na primer, ovo važi za ručicu menjača, naročito za verziju pre redizajna. Ipak, kod danas dostupnih polovnjaka ti pohabani delovi su uglavnom zamenjeni ili reparirani. Izgled enterijera je uobičajen za automobile iz tog perioda - komande su ergonomične i jasno postavljene. Instrument tabla je dovoljno pregledna, a tu je i poseban info displej.

Praktičnost

Prtljažnik kod sedana ima 480 litara, što je vrlo pristojno za ovaj segment i dimenzije. Ipak, zbog oblika otvora prtljažnika otežano je ubacivanje kabastijih predmeta većih dimenzija. Stoga su druge dve verzije znatno praktičnije. Karavan ima za nijansu manju osnovnu zapreminu, ali zato se obaranjem naslona zadnje klupe dobija 1.240 litara. Vectra B ne može da se pohvali velikim brojem pregrada i ostava za stvari, a čak i postojeće razočaravaju svojom zapreminom.

U vožnji

Oslanjanje je relativno udobno. Upravljanje nije baš najbolje podešeno. Stoga su i novinari i vozači kritikovali i upravljački sistem i vešanje, pa je prilikom redizajna mnogo rađeno na oba sistema kako bi se to sredilo. Krajnji rezultat nije bio baš sjajan, ali je ipak ostvaren više nego osetan napredak. Redizajnirana verzija je prijatnija za vožnju i po krivinama i pri višim brzinama, ali i generalno. U svakom slučaju, nije namenjena sportskoj vožnji.

Iskustva drugih vozača

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 175/70/R14:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 0 din do 10.805 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.432 din do 13.090 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 14.700 din do 33.000 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
3*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 78 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase