Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Seat Altea (2004 - 2015)

Izvor: Massimiliano Lamagna / Shutterstock.com

Seat Altea (2004 - 2015)

Altea je sa dužinom od 428 cm kompaktni MPV veoma atraktivnog izgleda (dizajnirao je Walter de Silva), koji je i najavio novi “korporativni” izgled svih modela u Seat porodici. Postoji i produžena verzija, Altea XL, kao i Freetrack verzija prilagođena vožnji van asfalta, sa pogonom na svim ili samo na prednjim točkovima.

Prednosti Prednosti

prostrana kabina
fleksibilnost prtljažnog i putničkog prostora
ponuda motora

Mane Mane

visok tovarni prag prtljažnika
udobnost
kvalitet nekih materijala u kabini

Opis modela

Generalne informacije

Altea je atraktivni miniven baziran na mehanici koju koriste VW Golf V i Audi A3, uključujući motore i menjače. Produžena verzija nazvana Altea XL stigla je 2006. godine. Duža je za 18,7 cm (447 cm), što nije bilo dovoljno da se ubace još dva sedišta kako bi se pretvorila u sedmosed, već „samo“ ima veći prtljažnik i više prostora za putnike. Altea Freetrack je bazirana na XL verziji. Kabina im je potpuno ista, pošto nije bilo potrebe da se ništa menja. Što se tiče prilagođavanja vožnji van puta, osim pogona na svim točkovima odozdo je postavljena plastična zaštita koja čuva vitalne delove, ali to nipošto ne znači da ovim automobilom treba ići u ozbiljnije pustolovine. Tu su i plastične zaštite pragova i lukova blatobrana, a klirens je veći za 4 cm. Ova verzija je dužine 449 cm i visoka 162 cm - viša za 4,6 cm od XL verzije. Pogon na svim točkovima funkcioniše tako što u normalnim uslovima vuku samo prednji točkovi, dok zadnji priskaču u pomoć kada prednji počnu da proklizavaju. Međutim, postoji i Freetrack verzija koja ima isključivo pogon na prednjim točkovima. Altea je redizajnirana 2009. godine. Kupci na raspolaganju imaju širok izbor motora. Dizelaši kreću od 1.9 TDI sa 90 KS i 1.6 TDI sa 105 KS do 2.0 TDI sa 170 KS. Benzinci takođe nude bogat izbor - najslabiji je atmosferski 1.4 sa 86 KS, a najsnažniji 2.0 TSI sa 200 ili 211 KS. Ukupno je prodato oko pola miliona komada svih verzija.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Renault Scenic, Opel Zafira, Citroen Xsara Picasso…

Unutrašnjost

Kabina nije stilski baš atraktivno izvedena. Deluje “hladno”, ali su zato bar komande izvedene relativno ergonomično, bez nepotrebnih egzibicija. Instrument tabla vrlo pregledna. Kvalitet nekih delova i površina nije na najvišem nivou pa se lako grebu. I prednja i zadnja sedišta su dovoljno udobna. Prostora pozadi ima sasvim dovoljno. Zahvaljujući povišenoj poziciji sedenja lako se ulazi i izlazi, a bolja je i preglednost situacije oko vozila. Može da ima zaista bogatu opremu, naročito kada su u pitanju verzije sa najsnažnijim motorima. Dostupno je do 8 vazdušnih jastuka.

Praktičnost

Bez obzira na verziju, Altea je veoma praktičan automobil. U kabini ima mnoštvo pregrada i ostava za manje i veće stvari – više od trideset. Zadnja klupa može da se pomera na šinama u rasponu od 16 cm. Prtljažnik takođe ima duplo dno. Dobija se ravna tovarna površina kada se preklopi naslon zadnje klupe. Kada je u pitanju veličina prtljažnika, osnovna verzija ima 409, a kada se obore nasloni zadnje klupe dobija se 1.320 litara. Altea XL ima od 532 do 635 litara u zavisnosti od položaja zadnje klupe, dok se obaranjem naslona dobija ukupno 1.604 litra. Altea Freetrack nudi od 490 do 593, pa do maksimalnih 1.562 litra.

U vožnji

Altea je prijatna za vožnju, sa dovoljno preciznim upravljačem, koji ne prenosi baš najbolje stanje sa puta. Ipak, može da se vozi prilično dinamično. Veoma se malo naginje u krivinama. Udobnost je prosečna za ovu vrstu vozila. Naravno, udobnost u velikoj meri zavisi i od veličine točkova (od 15 do 18 inča), kao i od vrste vešanja, koje može da bude standardno ili sportsko. Isti faktori utiču i na vozne osobine. Širok izbor motora obogućava svakome da izabere idealnu opciju za sebe. Preglednost nije najbolja, naročito pri skretanju zahvaljujući širokim prednjim stubovima.

Iskustva drugih vozača

Miša V iznosi svoje utiske o
SEAT Altea XL (2007 - )

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Potrošnja Komfor Motor

1.9 TDI 77KW sa čipom, odlicne performanse i potrošnja smanjena

Mane Mane

veca buka vazduha pri većim brzinama...standardno za minivan

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.554 din do 8.395 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.980 din do 10.627 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 20.000 din do 36.500 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
5*
Deca:
4*
Pešaci:
3*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 57 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase