Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Seat Ibiza (2002 - 2008)

Izvor: FernandoV / Shutterstock.com

Seat Ibiza

Španski Polo, može se slobodno reći. Ali mnogi tvrde da ima i dosta španske krvi, odnosno da je više sportskog duha od svog nemačkog brata. Slično kao Leon i Golf. Ovo je treća generacija, a za dizajn je bio zadužen Walter de Silva. Namera mu je bila da postigne sportski, dinamičan izgled, u skladu sa imidžom španskog brenda.

Prednosti Prednosti

sportski izgled
izbor snažnijih motora
cena

Mane Mane

skromna zadnja klupa
prtljažnik
kvalitet materijala u kabini

Opis modela

Generalne informacije

Prvobitno je trebalo da se proizvodi u Španiji, ali je ipak doneta odluka da se proizvodi u Slovačkoj. Ibiza je redizajnirana 2006. godine, mada su izmene bile vrlo blage. Ibiza je kao model okrenuta mladima, kao što je i Seat okrenut sportskom imidžu u okviru VW grupacije. Stoga Ibiza ima vrlo zanimljiv izbor motorizacije za vozače koji vole oštrija ubrzanja, bez obzira da li je reč o benzincima i dizelašima. Pritom ne zaboravimo da je Ibiza prilično lagan i kompaktan auto, tako da je doživljaj u vožnji sa nekim motorom od 130 ili više KS totalno drugačiji u odnosu na neku veliku, tešku i udobnu limuzinu sa mnogo više konja. Pošto je mehanički vrlo slična Polu i Fabiji, majstori su dobro upoznati sa klasičnim boljkama, bilo da su u pitanju motori, elektronika ili nešto drugo. Takođe je lakše naći polovne delove, pošto koriste mnogo istih delova.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Renault Clio, Peugeot 206, Škoda Fabia…

Unutrašnjost

Kvalitet materijala u kabini mogao bi da bude bolji, mada je završna obrada prilično dobra. Nije retkost da vlasnike iritira škripanje u kabini. U svakom slučaju, solidno je napredovala u odnosu na prethodnu generaciju. Položaj za upravljačem je dobar, sedišta su prosečne udobnosti. Mesta pozadi ima uobičajeno za ovu klasu, možda malo manje nego što se očekuje. Ergonomija komandi solidna.

Praktičnost

Sa svojih 3.955 mm za nijansu je ispod magične granice od četiri metra. Osnovna zapremina prtljažnika nije impresivna sa svojih 265 litara. Može da se proširi do 1.030 litara obaranjem naslona. Pregrade u prednjim vratima nisu baš najsrećnije napravljene – mogu da budu prilično nezgodne za korišćenje. U zadnjim vratima ih nema. I generalno nedostaju pregrade za sitnice.

U vožnji

Ne bi smetalo da je malo udobnija, ali to bi uticalo na njen sportski duh za volanom. Mada, volan bi mogao da bude precizniji i da donosi više informacija sa točkova. Jeste ona zabavna za vožnju po krivinama – ipak, nešto oko podešavanja oslanjanja, tj. pronalaženja idealnog odnosa udobnosti i voznih karakteristika nije najbolje izvedeno. Što se tiče motorizacije, tu su klasični VW agregati poznati iz mnogih drugih modela. Tu su i razne sportske verzije. Na primer, Ibiza FR sa 1.8T motorom koji razvija 150 KS, ubrzava do 100 km/h za 8,4 sekunde i razvija maksimalnih 220 km/h. Ibiza Cupra sa istim motorom ali sa 180 KS ubrzava do stotke za 7,3 sekunde i stiže do 230 km/h. Ni 1.9 TDI verzije nisu za podcenjivanje. Daleko od toga. Tu su verzije sa 100, 130 i 160 KS.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 185/60/R14:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.016 din do 9.769 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.433 din do 9.661 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 16.146 din do 29.646 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 93 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase