Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Toyota Avensis (2003 - 2009)

Izvor: Belovodchenko Anton / Shutterstock.com

Toyota Avensis druge generacije (2003 - 2009)

Druga generacija modela Avensis stigla je u mnogo ubedljivijem i ozbiljnijem formatu. Nakon što je model Camry prestao da se prodaje 2004, Avensis je ostao kao najveća limuzina ovog proizvođača u Evropi. Nažalost, uprkos svim kvalitetima ovog automobila (naročito pouzdanost i bezbednost), nije najbolje pogođen ukus prosečnog evropskog vozača, pa je izostao očekivani tržišni uspeh.

Prednosti Prednosti

pouzdanost
kvalitet izrade
udobnost

Mane Mane

suviše meka prednja sedišta
prostor iznad glave pozadi
nedovoljno dinamičan u vožnji

Opis modela

Generalne informacije

Avensis je dostupan kao karavan i u dve “limuzinske” verzije - kao klasičan sedan i kao hedžbek verzija sedana (liftbek) kod koje se prilikom otvaranja prtljažnika podiže i zadnje staklo - kao Škoda Octavia. Avensis je redizajniran 2006. godine, a neke od izmena su ubacivanje migavaca u retrovizore, napredniji multimedijalni sistem, novi branici i nova maska hladnjaka. Enterijer je takođe osvežen. Postigao je odlične rezultate na Euro NCAP kreš testovima. Avensis je 2003. postao prvi automobil koji se u Evropi prodavao sa vazdušnim jastukom za kolena vozača. U početku, korišćeni su i benzinski i dizel motori iz prethodne generacije, ali su vremenom zamenjeni savremenijim agregatima. Mnogi kao najbolji izbor savetuju dizel motor od 2.0 litra i 126 KS. Avensis se, kao i gotovo svaka druga Toyota, pokazao vrlo pouzdanim. Bio je dizajniran u Evropi, specijalno za evropsko tržište, gde se i proizvodio.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: VW Passat, Opel Vectra, Peugeot 407…

Unutrašnjost

Vozač zahvaljujući prilično širokim mogućnostima podešavanja upravljača i sedišta može da nađe idealnu poziciju bez obzira na svoju visinu. Ipak, sedi se donekle povišeno, bar u odnosu na veći broj “sportskih” limuzina kod kojih se sedi kao u nekom sportskom kupeu - gotovo na podu. U kabini su korišćeni kvalitetni materijali otporni na habanje. Uprkos tome, kabina ne deluje luksuzno ili premium. Prosečnom vozaču to ne predstavlja nikakav problem. Prostor na zadnjim sedištima je prosečan za ovu klasu - malo bolji u odnosu na neke konkurente, a malo gori u odnosu na druge.

Praktičnost

U kabini ima sasvim dovoljno raznih pregrada i ostava za veće i manje stvari. Bez obzira na karoserijsku verziju, prtljažnik je zadovoljavajućih dimenzija. Sedan, odnosno klasična limuzina ima prtljažnik od 520 litara, pri čemu mogu da se obore i nasloni zadnje klupe tako da je moguće ubaciti i duže predmete. Nažalost, zadnji kraj prtljažnika nema baš pravilan oblik. Liftbek verzija ima osnovnu zapreminu prtljažnika od 510 litara, a kada se obore nasloni zadnje klupe dobija se 1.320 litara - uz ravnu tovarnu površinu. Karavan ima od 520 do 1.500 litara, pri čemu prilikom obaranja naslona takođe ostaje ravna tovarna površina. Klasičan sedan i liftbek su dužine 4.645 mm, a karavan 4.715 mm, pri čemu napomenimo da se ovo odnosi na verzije nakon redizajna kada je prednji kraj produžen za 15 mm. Karavan je i malo viši - 1.525 umesto 1.480 mm.

U vožnji

Avensis je odličan za duža putovanja, pri čemu dobro apsorbuje neravnine na putu, pa mu se lako oprašta nedostatak dinamičnosti i agilnosti. Prilikom redizajna 2006. unapređeni su oslanjanje i upravljanje. Iako je upravljač postao direktniji i dalje nije pružao dovoljno povratnih informacija da bi Avensis mogao da se smatra automobilom za čijim upravljačem može da se uživa u (sportskoj) vožnji. Preglednost je odlična za klasičnu limuzinu, a ništa lošije nije ni kad je u pitanju karavan verzija.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Komfor Motor

odlican u svakom pogledu

Mane Mane

Potrošnja

potrosnja goriva

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/60/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.260 din do 14.710 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.958 din do 11.617 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 29.450 din do 65.600 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
5*
Pešaci:
1*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 41 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase