Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Toyota Yaris (1999 - 2005)

Izvor: Skye Studio LK / Shutterstock.com

Toyota Yaris prve generacije (1999 - 2005)

Yaris je odličan i vrlo kompaktan gradski automobil koji uprkos malim dimenzijama nudi pristojan prostor u kabini i visok nivo praktičnosti. Tu su i štedljivi motori, kao i poslovična pouzdanost. Sve kvalitete su odmah prepoznali i kupci, tako da je prodaja novih primeraka išla odlično, a i polovnjaci odlično drže cenu.

Prednosti Prednosti

pouzdanost
praktičnost
štedljivi motori

Mane Mane

mali prtljažnik
visoka tovarna ivica
preglednost unazad

Opis modela

Generalne informacije

Yaris je razvijen za globalno tržište, ali je evropska verzija prilagođena upravo evropskom tržištu . U Evropi se prodavao u formi hečbeka sa 3 ili 5 vrata, dok je u nekim drugim delovima sveta dostupan i kao kupe i kao limuzina (sedan), kao i pod različitim nazivima (Echo, Platz, Vitz). U Evropu je stigao 1999. godine iz Japana, a od 2001. počela je proizvodnja u fabrici u Francuskoj. Osvojio je 2000. titulu Evropski automobil godine. Dužine je samo 3.615 mm do 3.640 mm u zavisnosti od verzije, što znači da je za današnje pojmove Yaris prve generacije veoma kratko vozilo. Širine je 1.660 mm, mada zbog kratke i visoke karoserije deluje šire od toga. Najslabiji 1.0-litarski benzinac sa 68 KS sasvim je dovoljan za svakodnevnu gradsku vožnju, pri čemu je i mali potrošač. Za veća opterećenja i otvoren put pogodniji je 1.3-litarski agregat sa 86 KS. Početkom 2002. stigao je 1.4-litarski dizel motor sa 75 KS. Svi motori su generalno dobar izbor, samo je pitanje želja i potreba vlasnika. Yaris je vremenom postao simbol za pouzdanost u svojoj klasi, pa je uvek imao odlično držanje vrednosti kao polovnjak.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Opel Corsa, Ford Fiesta, VW Polo…

Unutrašnjost

Enterijer je urađen funkcionalno, ergonomično i veoma praktično. Vozač i suvozač sede prilično visoko i uspravno, što nije najpogodnije za duža putovanja, ali zato nudi odličan pregled saobraćaja i olakšava parkiranje. Volan se podešava samo po visini. Komande su ergonomično raspoređene, velike su i jasno obeležene. Digitalna instrument tabla je centralno postavljena, mada je zakrenuta prema vozaču i dovoljno pregledna. Sportska verzija ima analognu instrument tablu. Plastika u kabini je tvrda, ali je zato kvalitetna i otporna na habanje. Isto važi i za tkanine i druge materijale. Na zadnjoj klupi ima sasvim dovoljno mesta za dve odrasle osobe prosečnog rasta. Trećem putniku u sredini će smetati centralni tunel na podu. Mada, od vozila malo dužeg od 3,6 metara ne može više da se očekuje.

Praktičnost

Kabina nudi mnoštvo korisnih pregrada i ostava. Kaseta ispred suvozača je urađena iz dva dela - sa dva poklopca, pri čemu se jedan otvara na gore, a drugi na dole. Ispod volana je takođe velika otvorena pregrada. Posebno su zanimljive i korisne velike otvorene pregrade kod desnog kolena vozača i levog kolena suvozača, što je rešenje koje nismo videli ni kod jednog drugog vozila. Tu su i druge pregrade, mada korisnim prostorom u vratima ne može baš da se pohvali. Osnovna zapremina prtljažnika od 205 litara nije uopšte impresivna, ali zato zadnja klupa može da se gurne unapred za 15 cm čime se dobija oko 300 litara u prtljažniku na račun značajno manjeg prostora za putnike na zadnjoj klupi. Nasloni zadnje klupe mogu da se preklope u odnosu 60:40, mada u tom slučaju ne ostaje ravna tovarna površina. Na sreću, sledeći korak je podizanje sedalnog dela zadnje klupe i prislanjanje uz prednja sedišta kada se dobija ravna tovarna površina i maksimalnih 950 litara prtljažnog prostora. Tovarna ivica je prilično visoka i otežava ubacivanje tereta.

U vožnji

Preglednost unapred i u stranu je odlična, dok unazad nije tako sjajna, ali zahvaljujući malim dimenzijama i visokoj poziciji sedenja ovo nije problem prilikom parkiranja. Yaris se po gradu vozi veoma lako. Tome pomaže i mali krug okretanja. Stoga može i da se parkira tamo gde drugi ne mogu, kao i da se mnogo lakše izvede polukružno okretanje. U krivinama se ponaša bolje nego što se to očekuje od automobila ovakvih proporcija. Ne naginje se previše pošto je uprkos visokoj karoseriji težište ipak prilično nisko. Stoga je na putu Yaris dovoljno stabilan i siguran. Ima odlične kočnice. Ipak nije reč o malom sportisti, tako da ne treba očekivati mnogo adrenalina za njegovim volanom. Udobnost je pristojna - onoliko koliko to može da se očekuje od vrlo kratkog automobila sa ne baš mekim vešanjem. Naravno, tu je sportska verzija sa 1.5-litarskim motorom od 106 KS, ali on je već posebna priča.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Održavanje Potrošnja Motor

Nepoderivi benzinci, konkretno vozio 1.3 VVTi sa 86ks, uz iole normalno odrzavanje prelaze neshvatljivo mnogo KM. Dosta jeftini i pristupacni delovi. Iznenadjujuce mala potrosnja za atmosferskog benzinca, oko 7L grada, 5,5L-6L otvorenog puta.

Mane Mane

Komfor

Kriminalno los polozaj sedenja za volanom, ne moze covek da se namesti nikako, sedalni deo sedista previse kratak. Zacudjujuce los ajnslag za tako mali auto. Komadic metala, koze i sl. nema u autu, apsolutno je sve najjeftinija moguca plastika i guma. Subjektivno dosta ruzan i eksterijer i enterijer. Ne toliko sjajan u krivinama.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 165/70/R14:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 4.522 din do 9.362 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 3.998 din do 9.415 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 18.000 din do 23.300 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 50 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase