Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Volkswagen Golf 2 (1983 - 1992)

Izvor: Gaschwald / Shutterstock.com

Volkswagen Golf 2

Nikada više neće biti napravljen auto kao Golf „dvojka“. Povremeno čujemo za neki novopristigli model kako automobilski novinari kažu/napišu da bi to mogao da bude novi „pravi narodni automobil“, ali od toga nema ništa. Stvari su se promenile – ekologija, bezbednost, razni drugi propisi... Jednostavno, vremena su se promenila, pravila igre su drugačija i teško da će mu se ikada više neki model približiti.

Prednosti Prednosti

antikorozivna zaštita
izdržljiv
zadržava vrednost kao polovnjak

Mane Mane

udobnost
oprema
cena

Opis modela

Generalne informacije

Nekadašnjim Jugoslovenima je naročito drag i zbog toga što je na neki način bio „naš“. Sklapao se u blizini Sarajeva, u fabrici TAS samo za naše tržište. A onda je stigao rat… Delovi koji su osetljivi na koroziju bili su napravljeni od pocinkovanog lima, pa je prilično dobro bio zaštićen od rđanja. Golf „dvojka“ GTI - taj auto je obožavalo mnogo generacija. Jednostavno, Golf kao Golf je bio vrlo popularan, ali GTI verzija je bila ipak nešto posebno. Dizelaši su posebna priča. Kažu da mogu da idu na sve moguće vrste goriva - ništa im ne smeta. Možda će malo više da dime, da štekću, da brundaju, ali će ići… To je dokazao tokom ratnih 90-ih kada se širom bivših jugoslovenskih republika u njega točilo sve i svašta. Tokom svog životnog veka nebrojeno puta je šminkan i menjani su razni detalji. Bio je dostupan u verzijama sa dvoja i troja vrata. Limuzinska verzija se prodavala pod drugim imenom - Jetta. Nije bilo kabrioleta, već je nastavio da se proizvodi kabriolet prve generacije uz neke manje izmene. Posebna atrakcija bio je Golf sa pogonom na svim točkovima - imao je dodatnu oznaku Syncro.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Opel Kadett, Ford Escort, Fiat Tipo…

Unutrašnjost

Materijali u kabini možda nisu luksuzni po današnjim standardima, ali su ipak izdržljivi, pa je dugo vremena održavao svoju mladost. Zato je, između drugih razloga, jedan od retkih modela iz svoje generacije koji se i dalje u velikom broju viđa po ulicama širom Balkana.

Praktičnost

Svoju praktičnost je dokazao na bezbroj načina. Dugačak je za nijansu manje od 4 metra, a opet su svi bili zadovoljni prostranošću enterijera. Prtljažnik – sasvim dovoljno da se ubaci sve što treba. Setimo se samo šta je sve Golf II preživeo na ovim prostorima tokom devedesetih godina – od goriva, prevoženja svega i svačega, vučenja preteških prikolica, raznih budženja...

U vožnji

Malo tvrđe oslanjanje, ali zato u krivinama leži sjajno. Nema elektronike koja samo „smeta“, a još ako imate sreće da sednete u GTI – sreći nema kraja. Bio je prilično lagan, a na točkovima mnogo konja. Golf II GTI je svojevremeno bio pravi statusni simbol. Tu je i GTD – ne toliko sportski, ni približno brz, ali išao je na dizel, koji je tada bio neuporedivo jeftiniji od ovog današnjeg ultra-specijalno-čistog dizel goriva.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Održavanje Potrošnja Motor

Prvi auto, 1.6D od 55ks. Dovoljno jak motor za karoseriju čak može i da se pojuri, maks vožen 150km/h. Održavanje je smešno, bez problema radi na SAE30 ulju čak i zimi, voda umesto antifriza, motor jednostavan sličan kao kod mercedesa ili nekog traktora. Potrošnja oko 5l zavisno od eksplatacije. Odličan auto za nekog ko ne želi da se previše brine da ga ne isprlja, udari, ogrebe, može da istrpi i tovar, prava mazga od auta. Je** me dan kad sam ga prodao 😃

Mane Mane

Zaista je bučan što se i očekuje od tako starog auta i takvog motora, jake vibracije, nije baš udoban na 100+km relacije. Brave se često kvare

Pogledajte ostale utiske za:

Volkswagen Golf Hečbek (1983-1992)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 175/70/R13:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 4.550 din do 6.233 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.145 din do 7.139 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 13.577 din do 19.638 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

Nemamo test sigurnosti za ovaj model

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 52 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase