Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Volkswagen Touareg prve generacije (2002 - 2010)

Izvor: Djordje Novakov / Shutterstock.com

Volkswagen Touareg prva generacija

Touareg 5.0 V10 TDI je 2006. godine postao poznat po tome što je vukao avion Boeing 747. Mada realno, ovakav marketinški potez nije bio ni potreban SUV-u kojeg pokreće dizel motor od 5 litara sa 10 cilindara. Inače, Touareg je od starta zahvaljujući snažnim motorima, luksuznom enterijeru i bogatoj opremi, kao i dokazanim terenskim sposobnostima, postao opasan konkurent SUV-ovima prestižnijih marki.

Prednosti Prednosti

odlične terenske sposobnosti
širok izbor motora
praktičnost

Mane Mane

prostranost pozadi
cena održavanja
potrošnja

Opis modela

Generalne informacije

Prvi VW-ov SUV. Platformu deli sa modelima Porsche Cayenne i Audi Q7. Može da se opremi tako da bude izuzetno vozilo za terensku vožnju, naročito u kombinaciji sa dobrim gumama. Na primer, ukoliko ima vazdušno oslanjanje, klirens, odnosno visinu od tla može zaista mnogo da se poveća, pa lako prelazi preko ozbiljnijih prepreka ili kroz duboku vodu. Tu je i redukcija, automatska blokada centralnog diferencijala koja može 100% snage/obrtnog momenta da pošalje napred ili nazad, blokada zadnjeg diferencijala i još neke „sitnice“. Touareg je redizajniran 2006. godine. Dobio je nove farove, masku hladnjaka, branike… Navodno redizajnirana verzija ima više od 2.300 izmenjenih elemenata. Dobio je i ABS Plus sistem koji skraćuje put kočenja na klizavim i rastresitim površinama kao što su npr. sneg ili pesak, na kojima običan ABS praktično produžava zaustavni put pošto ne dozvoljava točkovima da se blokiraju i da se „ukopaju“ u sneg ili pesak.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: BMW X5, Mercedes ML, Audi Q7…

Unutrašnjost

U kabini imamo kvalitetne materijale i završnu obradu. Deluje elegantno i luksuzno, kao što se i očekuje od SUV-a koji treba da se suprotstavi vrlo ozbiljnoj konkurenciji. Sedišta su komforna. Vozačka pozicija je odlična. Sedi se relativno visoko, pa je preglednost odlična, naročito ako se podignu i sedište i visina samog vozila ukoliko ima vazdušno vešanje. Materijali u kabini dobro podnose teret godina.

Praktičnost

Zapremina prtljažnika je solidnih 555 litara, a kada se preklope nasloni zadnje klupe dobije se 1.570 litara. Ima mnogo pregrada za ostavljanje sitnica. S obzirom na spoljašnje dimenzije ne impresionira prostorom na zadnjoj klupi, mada ima dovoljno mesta. Vlasnici kažu da je odličan za vuču prikolice, pa je popularan među onima koji imaju kamp prikolice ili čamce.

U vožnji

U krivinama se ponaša dobro bez obzira na vrstu vešanja, mada sa vazdušnim vešanjem vozač može njegov karakter da prilagodi svom stilu vožnje. U svakom slučaju nije sportski nastrojen kao npr. BMW X5 i ne nudi uživanje jurcanjem kroz krivine. Ipak, siguran je i stabilan - elektronika se brine da smiri situaciju ukoliko preterate. Kočnice su dobre, naročito s obzirom na masu koja je solidno preko dve tone. Udobnost nije baš najsjajnija kod verzija sa klasičnim vešanjem, ali zato opciono vazdušno oslanjanje u velikoj meri menja stvari.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Lepo se vozi i lepo izgleda, i nista vise osim toga, imao sam sa vazdusnim vesanjem restajling model, ocekivao sam mnogo vise.

Mane Mane

Održavanje Potrošnja

Elektronika, enterijer jako loseg kvaliteta, osim sedista.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 235/65/R17:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 8.100 din do 20.990 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 9.373 din do 16.916 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 61.121 din do 176.770 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
5*
Deca:
4*
Pešaci:
1*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 127 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase