Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Volvo V50 (2004 - 2012)

Izvor: James Hime / Shutterstock.com

Volvo V50 druge generacije (2004 - 2012)

Volvo V50 je nastavio tradiciju po pitanju bezbednosti švedskog proizvođača i istovremeno ga uveo u novo doba po pitanju dizajna svojim oblim linijama – nema više samo „kockastih“ Volvoa, već atraktivnih i kompaktnih karavana, koji mogu da stanu rame uz rame sa nemačkom premijum trojkom kako po pitanju motorizacije i opreme, tako i po pitanju kvaliteta u kabini.

Prednosti Prednosti

udobnost
kvalitetan enterijer
izbor motora

Mane Mane

prtljažni prostor
praktičnost
osećaj u vožnji

Opis modela

Generalne informacije

Volvo V50 je u stvari karavan verzija modela S40. Deli platformu sa modelima Ford Focus i Mazda 3, a razlog je to što su i Volvo i Mazda u to vreme bili pod okriljem grupacije Ford. Proizvodio se u Belgiji. Redizajniran je 2008. godine, kada mu je najviše izmenjen prednji kraj, dok je enterijer samo blago osvežen. Prilikom redizajna u ponudu je ubačena i bogatija oprema, kao npr. aktivni ksenonski farovi. Ukupno je proizvedeno oko 520.000 primeraka. V50 je dužine 4.514 mm, odnosno 4.522 mm nakon redizajna. Zanimljivo je to što je V50 kao karavan bio znatno popularniji od svoje sedan verzije S40. Dobio je maksimalnih pet zvezdica na Euro NCAP testiranju, što znači da Volvo ni kod ovog modela nije pravio kompromise kada je bezbednost u pitanju.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: BMW serije 3 karavan, Audi A4 Avant, Mercedes C klase karavan…

Unutrašnjost

Enterijer je dizajniran tako da deluje istovremeno elegantno i sportski. U to vreme se izgled njegovog vozačkog okruženja značajno razlikovao u odnosu na konkurenciju. Instrument tabla i volan su “tradicionalni”, ali centralni deo specifičnog izgleda i rasporeda komandi donosi futurističku atmosferu. Sve komande su vrlo ergonomično raspoređene. Materijali u kabini su kvalitetni. Vozač može lako da nađe idealnu poziciju, pošto volan i sedište imaju široke mogućnosti podešavanja.

Praktičnost

Zapremina prtljažnika je 417 litara, što nije baš impresivno za karavan dug preko četiri i po metra. Kada se obore nasloni zadnje klupe dobija se 1.307 litara i ravna tovarna površina. Teret se lako ubacuje u prtljažnik zahvaljujući odsustvu tovarnog praga - uostalom, reč je o karavanu. Međutim, prtljažni prostor je sužen lukovima u kojima su točki, tako da transport širih i dužih predmeta može da bude problematičan. Kabina ne može da se pohvali velikim brojem pregrada i ostava, a ni kaseta ispred suvozača nije baš impresivna. Naslon suvozačkog sedišta može u potpunosti da se preklopi unapred što je velika prednost kada želite da transportujete duže predmete.

U vožnji

Volvo V50 se odlično ponaša na putu, što ne treba da čudi s obzirom na to da su mu Ford Focus i Mazda 3 veoma bliski rođaci, a oni su poznati po sjajnim voznim karakteristikama. Ipak, Volvo V50 nije sportista, već porodični automobil koji veoma sigurno i samouvereno prolazi kroz krivine. Najsnažnija verzija nosi oznaku T5 - pokreće je 2.5-litarski petocilindarski turbo benzinac sa 220 KS, odnosno 230 KS nakon redizajna. V50 T5 je dostupan isključivo sa pogonom na svim točkovima. Tu je i sportska dizel verzija sa oznakom D5 - njen motor od 2.4 litra razvija 180 KS.

Iskustva drugih vozača

Dimitije Mandrino iznosi svoje utiske o
Volvo V50 (2004 - )

Prednosti Prednosti

Pouzdanost Komfor

Auto jako udoban i pun sigurnosnih mera koje nisu standard za tu klasu, jako pouzdan

Mane Mane

Potrošnja

Posto imam benzinski motor veliki problem je potrosnja posto 1.8 bey 10l po gradu ne ide, sve ostale mane su sitne. A od ostalih mana naveo bih da je pozicija sedista dosta niska tako da je za vise ljude malo teze da udju, takodje vidljivost od napred je malo losija ali nije nista strasno

Pogledajte ostale utiske za:

Volvo V50 Karavan (2004-trenutno)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.554 din do 8.395 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.980 din do 10.627 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 22.000 din do 32.900 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

Nemamo test sigurnosti za ovaj model

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 66 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase