Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Motocikl: Dileme oko kočionih tečnosti

Motocikl: Dileme oko kočionih tečnosti
Postavljeno 02.05.2024. u 16:26
Autor: Aleksandar Stojanović

Kada kupujete kočionu tečnost za motocikl, prodavac će vam ponuditi jeftino, skupo, DOT 4, DOT 5.1 ili baš pravu kočionu tečnost za motocikle... A možda i DOT 4+ ili možda ipak treba DOT 3? Izbor nije lak, jer pogrešnim se može napraviti i šteta.

Ovom prilikom razjašnjavamo dilemu.

Šta je kočiona tečnost?

To je fluid preko kojeg se prenosi kočiona sila sa vaše poluge kočnice do kočionih klješta. Ono u velikoj meri utiče na perfomanse kočnice, odnosno na tvrdoću, doziranje i otpornost na pregrejavanje kočnica. Narodski se odomaćio izraz „kočiono ulje“ no kočiona tečnost nije ulje jer ima drugačiji hemijski sastav.

Kada se menja kočiona tečnost?

Više puta smo kroz prethodne tekstove pominjali zamenu kočione tečnosti. Preporuka većine proizvođača motocikala da ono bude zamenjeno na 2 godine bez obzira na kilometražu. Ovaj podatak upamtite!

Zašto samo dve godine čak i ako ne prelazim veliku kilometražu?

Većina motocikala, pa i automobila koristi kočionu tečnost DOT 4 standarda. Specifično kod ove tečnosti je da upija vlagu iz kočionog sistema. Stručno, svojstvo nečega da upija vlagu iz okoline naziva se higroskopnost. Što je više vlage, to je kočnica lošija.

Odakle vlaga? Od kondezacije. Kočnice se tokom rada greju i hlade pa je kondezacija neizbežna. U prosetu kočiona tečnost upija 1% do 1.5 % vlage godišnje.

Pa to se na kolima ne menja, zašto mora na motociklima?

Menja se i na kolima „preventivno“ ali u praksi samo kad se radi remont klješta ili zamena creva. Što je pogrešno. Za razliku od automobila koji ima veću količinu tečnosti i servo kočnice, kod motocikala je tečnost kontaminirana vlagom osetno lošija na ručici kočnice.

Koje su posledice kontaminirane tečnosti?

U posudama kočione tečnosti dolazi do stvaranja skrame koja liči na majonez. Kočnica postaje premekana i teže se dozira.

Kako je tečnost kontaminirana vlagom, vlaga ima nižu tačku ključanja od ulja. Pri intezivnoj upotrebi kočnice, dolazi do kuvanja i tada u potpunosti gubite kočionu silu. Sve dok se kočnice ne ohladi.

Kočiona tečnost koja se godinama ne menja, može doprineti i kvaru ABS modula. Kod većine motocikla, ovo je skup kvar.

Dakle, loša kočnica će vas umarati na dužoj vožnji. Imaćete problem sa doziranjem kočione sile, samim tim produžavate zaustavni put. Za motocikl, ponekada su i centimetri ključni.

Sve što smo naveli, dodatno se pogoršava ukoliko vozite sa saputnikom i prtljagom. Jer iako ne vozite „brzo“, kočnice moraju da se izbore sa dodatnim opterećenjem u vidu težine.

Kako da znam da li mi je kočiona tečnost za zamenu?

Može na dva načina:

1)   Vizuelno. Na prozorčetu posude vidi se nivo tečnosti. Ono mora biti bistro. Ako je poprimilo tamnu braon boju i zamućeno je, odavno je vreme za zamenu.

2)   Drugi, sigurniji način je merenje vlage. Za to postoji relativno jeftin uređaj koji košta od 1000 dinara pa na više. Uređajem se dotakne kočiona tečnost u posudi. Na uređaju obično postoji nekoliko LED indikatora, zelene, narandžaste i crvene boje. Zeleno je okej, narandžasto i crveno ukazuju na zamenu.

Koju kočionu tečnost treba da tražim u radnji?

Kupujemo po STANDARDU koji je proizvođač motocikla predvideo za kočioni sistem. Obično piše na poklopcima posuda na kočionim cilindrima.

To su oznake: DOT 3, DOT 4, DOT 4+, DOT 5 i DOT 5.1

Postoje još neke vrste za specifične namene ali kako pišemo o motociklima fokusiraćemo se samo na gore pomenute.

Šta znače te oznake?

Ove DOT oznake kazuju između ostalog bitan podatak a to je tačka ključanja kočione tečnosti. Kada tečnost proključa, tada gubite kočnicu. Što je DOT broj veći, to je tačka ključanja veća. Međutim, postoje pravila.

Pravila kažu

Kočiona tečnost može biti  mineralna, sintetička ili silikonska. Samo sintetička mogu da se mešaju. To su DOT 3, DOT 4, DOT 4+, DOT 5.1.

Pored toga, proizvođači  koriste svoje recepture aditiva za zaštitu od korozije, zaptivki itd. Najsigurnija kupovina je da sipate ipak onaj standard koji je proizvođač vozila predvideo.

Teorijski ne bi trebalo biti problema pri prelasku na veći standard ali sa obzirom na starost zaptivki i creva u kočionom sistemu, najbolje je držati se fabričke preporuke.

Svakako, možete umesto DOT 3 sipati DOT 4, jer DOT 4 ima veću tačku ključanja. Obrnuto nije dobro jer snižavate tačku ključanja.

Moramo da napomenemo da DOT 3 i DOT 4 postoje i u mineralnoj varijanti. Doduše koriste se za specifične aplikacije pa za svaki slučaj proverite etiketu.

Po toj logici, zašto da ne koristim DOT 4+, DOT 5 ili DOT 5.1?

Dobro pitanje. Odgovor glasi:

DOT 4+, radi se o tečnosti koja ima manji viskozitet u odnosu na DOT 4. Da kažemo narodski da je „ređe“. Ovakve tečnosti su potrebne sistemima koji imaju napredne ESP i ASR sisteme kako bi isti bili precizniji i brži. Motocikli nemaju četiri točka i takve sisteme. Svakako, kako se tečnost zagreva, viskoznost pada. Pogotovo kod motocikala koji koriste male količine ulja.

DOT 5, ovo je tečnost na SILIKONSKOJ bazi i ne sme da se meša sa ostalim kočionim tečnostima. Po specifikacijama, DOT 5  ima veću tačku ključanja i ne UPIJA vlagu. Ovaj standard nije „zaživeo“ u autoindustriji pa DOT5 gotovo da nećete naći na policama prodavnica. Dakle ne sipajte DOT 5 ako koristite DOT4.

DOT 5.1, za njega smo napisali da se može koristi umesto DOT4. Međutim, postoji caka. DOT5.1 je nastao kao modifikacija DOT 5 standarda kako bi se koristio u standardnim kočionim sistemima. Po standardu DOT5.1, udeo silikona je manji od 70%.

Problem kod 5.1 je taj što, ono ipak upija neku količinu vlage. Za razliku od DOT 4 koji je upija, DOT 5.1 će vlagu izolovati u mehuriće koji ključaju na 100 stepeni. Dok će npr. kontaminiran DOT 4 proključati na znatno većoj temperaturi. To znači da DOT 5.1 zahteva striktnu zamenu bez kompromisa. Drugo, specifikacije DOT 4 tečnosti nisu mnogo daleko od DOT 5.1 pa njegovim korišćenjem nećete puno dobiti. Osim, ako proizvođač nije naveo da se koristiti striktno DOT 5.1.

Dakle, zaključak je da koristite onu tečnost koje je fabrika propisala. Nema potrebe da bijete glavu jer je fabrika već definisala šta i na koji način se koristi.

Kako da izaberem najbolje DOT4?

Razlike kod proizvođača i u cenama postoje. Razlike u cenama mogu biti dva ili tri puta veće. U praksi, razlike u kvalitetu često ne opravdavaju razliku u ceni.

Savet je da kupite tečnost od poznatih proizvođača. Možete kupiti na pumpi, iz domaćih rafinerija, itd. Naravno, ako pogledate specifikacije neke tečnosti će za nekoliko stepeni imati veću tačku ključanja. To jeste bolje, ali svakako te razlike brzo „nestanu“ kada tečnost počne da skuplja vlagu.

Ako hoćete najbolje, onda koristite propisanu specifikaciju i MENJAJTE kočionu tečnost redovno. Jer najjeftiniji  DOT 4, koje je sveže zamenjeno je bolje od tri godine starog pa makar bilo i najskuplje na tržištu. Ako ste fanatik, menjajte ga svake sezone.

Ako baš insistirate na najboljem, onda gledajte da tečnost koju kupujete bude u metalnoj ambalaži. Teorijski trebalo bi da ima manje vlage nego u plastičnoj. Čak i nova tečnost ima neki mali procenat vlage.

Video sam da ima kočiona tečnost baš za motocikle?

Ima. Razlika između toga za motocikle i onog za automobila je samo u ceni. Odnosno, višestruko je skuplje bez opravdanja.

Još par stvari bitnih oko skladištenja i lične bezbednosti

Kada otvorite ambalažu, ono što ostane od nove tečnosti posle zamene ne može da stoji do sledeće zamene (dve godine). Kao što smo rekli, pokupiće vlagu iz atmosfere. Zato kupujte manja pakovanja. Po pravilu, svaka zamena/novo pakovanje.

Kočiona tečnost je korozivna. Ako se slučajno prospe na motocikl, istog trenutka isperite tečnost vodom. Dobra ideja je da kada vršite zamenu da imate flašu vode pored sebe. Voda ga rastvara pa je bolje nego brisati ga krpom.

Kočiona tečnost je toksična, smatra se opasnim otpadom pa njime rukujte u skladu sa propisima za takvu vrstu otpada.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 0
Pregleda: 940
Ocena: 0
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.