Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Egzotični sportista legendarne marke – kupe kakav se retko viđa

Egzotični sportista legendarne marke – kupe kakav se retko viđa
Postavljeno 27.04.2023. u 15:03
Autor: Dragan Romčević

Da li biste znali koji je ovo auto da ga vidite na ulici? Teško, čak i ukoliko ste ozbiljniji poznavalac automobila. A ukoliko ga pogledamo s boka?

Oni koji su pomislili da je u pitanju neki Pontiac sada su verovatno još više zbunjeni... Pogledajmo sliku sa zadnje strane.

Ni zadnji kraj nije od pomoći? U redu, to je Alpine V6 GT iz 1988. godine.

Naglašavamo da nema veze sa nemačkom firmom Alpina, koja je poznata po temeljno prerađenim verzijama automobila marke BMW i koje prodaje pod svojom markom.

Ovo je francuska marka Alpine (sa „E“ na kraju), nastala 1954. godine. Naziv je dobila zahvaljujući trkačkim uspesima na Alpima. Međutim, istorija ovog proizvođača je veoma kompleksna, kao i odnos sa kompanijom Renault, tako da nećemo ulaziti u tu priču.

Uglavnom, tokom 60-ih Alpine i Renault počeli su ozbiljnije da sarađuju. Usledili su sportski uspesi.

Ovo ni tada uopšte nije bio jeftin auto. Kako kaže prodavac, gospodin Lukić Nenad, u tom periodu Alpine V6 GT koštao je 67.000 maraka. BMW M3 bio je malo jeftiniji – 63.000 maraka. To nam govori u kojoj klasi je ovaj auto bio.

Primerak iz našeg teksta se prodaje kao veoma zanimljivo kolekcionarsko vozilo – reč je o verziji Alpine V6 GT, sa atmosferskim V6 motorom od 2.850 kubika i 160 konjskih snaga (118 kW).

Motor je „pozajmljen“ od modela Renault 25, ali je prerađen – ima drugačije bregaste osovine, karburatore i još neke stvari. Izduvni sistem je takođe drugačiji, u skladu sa sportskom prirodom automobila.

Menjač ima drugačije prenosne odnose, a tu je i šper diferencijal. Naravno, za ovakav sportski auto iz onog perioda podrazumeva se zadnji pogon.

Međutim, njemu je i motor smešten pozadi, što objašnjava pomalo neobičan izgled zadnjeg dela.

Stoga na zadnjim sedištima nema mnogo mesta, ali samo bacite pogled na njihov izgled...

Ispod prednje haube nalazi se rezervni točak, uz skroman prtljažni prostor.

Zanimljivo je da se zadnja hauba, tj. poklopac motora, otvara i zatvara iz kabine. Dakle, ne zatvara se na klasičan način tako što se „zalupi“, već to obavlja elektronika.

Ima bord kompjuter sa digitalnim pokazivačem potrošnje, pokazivačem količine goriva u rezervoaru, ali i procenjenim brojem kilometara koji može da se pređe sa preostalim gorivom. Tu je i za ono vreme odlično ozvučenje sa 4 zvučnika od 20 W.

I sistem otvaranja vrata nije klasičan, već na ručicama postoje mikroprekidači, tako da se vrata takođe otvaraju uz pomoć električne brave. Naravno, u slučaju da dođe do nekog kvara ili crkne akumulator, postoji rezervni klasičan sistem za otvaranje.

Generalno, s obzirom da je ovaj auto konstruisan pre oko 40 godina, bio je zaista tehnološki napredan. Godine 1985. postavio je rekord po pitanju aerodinamike u svojoj kategoriji. U dobroj meri je izrađen od poliestera i fiberglasa, kako bi se maksimalno redukovala težina.

Ubrzanje do 100 km/h nije precizno utvrđeno, pošto podaci zavise od kataloga do kataloga. Na primer, jedan katalog kaže da do „stotke“ stiže za 7,5 sekundi.

Fabričke dimenzije guma su: zadnje 255/45 R15, a prednje 195/55 R15. Trenutno su na automobilu širi točkovi od fabričkih – felne BBS RS. Ali i originalne (fabričke) felne su i dalje tu.

Inače, ovaj automobil je u Srbiju stigao 1996. godine iz Švajcarske. Prodavac je želeo da ga proda na auto-pijaci u Kraljevu. Međutim, više ljudi mu je tog dana reklo da će takav auto sigurno kupiti u auto-servisu u Kruševcu, pošto je tadašnji vlasnik tog servisa, otac gospodina Lukića, već imao jedno vozilo iste marke – 310-ku iz 1972. godine, kupljenu 1980. od Carine.

Od tada do danas ova Alpine V6 GT nije prešla više od 10.000 kilometara. Stigla je iz Švajcarske sa oko 100.000 pređenih kilometara. Ipak je ovo kolekcionarski primerak kojem će vremenom samo rasti cena.  Naročito nakon što je Renault, u čijem je vlasništvu brend Alpine, „oživeo“ ovo ime pre nekoliko godina. Inače, po informacijama koje ima gospodin Lukić, u Srbiji trenutno ima samo 7 automobila marke Alpine i to „raspoređeno“ na 3 modela.

Kupac dobija švajcarsku saobraćajnu dozvolu, švajcarske tablice, servisnu knjižicu, uputstvo…

Oglas možete da pogledate klikom na ovaj link, na sajtu Polovni automobili.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 2
Pregleda: 13654
Ocena: 4.6
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Vladomir Ivanovic

Reno Alpina,msm da je 310

Odgovori

Nenad

Nije Alpine A-310 je prethodni model, ova je sledeci koja se zove V6GT