Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Šta je to Alkantara (koža ili sintetika) i da li se isplati?

Šta je to Alkantara (koža ili sintetika) i da li se isplati?
Postavljeno 01.04.2024. u 21:25
Autor: Dragan Romčević

Alkantara već dugo predstavlja sportsko-luksuznu stavku u opremi automobila. Međutim, mnogi uopšte ne znaju šta je to Alkantara.

Da li je Alkantara veštački ili prirodni materijal?

Alkantara, ili u originalu Alcantara, potpuno je veštački materijal. Pri njenoj proizvodnji ne koristi se koža životinja. Napravljena je (uglavnom) od mešavine 68% poliestera i 32% poliuretana, koji prolaze kroz razne procese kako bi se dobio finalni proizvod.

Zašto je Alkantara toliko popularna?

Više je razloga. Na prvom mestu, smatra se prestižnim i skupocenim materijalom pošto se prvobitno koristila u trkačkim automobilima, nakon čega su u ponudu počeli da je ubacuju proizvođači „civilnih“ sportskih automobila.

A za njenu popularnost prvenstveno je zaslužan upravo taj trkački imidž. Naravno, osim  imidža postoje i drugi razlozi zašto neko želi Alkantaru, od kojih su neki praktične prirode a neki se jednostavno svode na prestiž, izgled i slično.

Da li je Alkantara veštačka koža?

Ne, Alkantara (Alcantara) nije veštačka koža, mada je mnogi tako vide. To je potpuno drugačiji materijal – sintetički, napravljen hemijskim procesom, i nema nikakve veze sa prirodnom kožom.

Gde se Alkantara koristi u automobilima?

Alcantara je prvo počela da se koristi za presvlačenje volana i ručica menjača kod trkačkih i sportskih automobila. Ali kasnije se proširila na bukvalno sve površine čak i kod običnih automobila - jednostavno, dizajneri enterijera mogu da je primene gde god žele – od sedišta, preko prednje konzole, do svakog dela tapacirunga.

Naravno, u jeftinijim paketima opreme može da se primeni na manjim površinama koje su najuočljivije, tako da se uz male troškove dobija luksuzniji osećaj u kabini.

Kako izgleda i kako pod rukom deluje Alkantara?

Alcantara je materijal koji i vizuelno i pod rukom deluje kao antilop ili prevrnuta koža. Naravno, razlika očigledno postoji, samo je pitanje kakvu vrstu drugog materijala poredimo sa Alkantarom.

Vozači neretko misle da je reč o nekoj luksuznoj vrsti prirodne brušene kože (nubuk), pošto je Alkantara prvobitno počela da se koristi u najskupljim sportskim automobilima, pa je između ostalog i zbog toga dobila premium status.

Cena u odnosu na pravu kožu?

Zavisi od slučaja do slučaja, pa je nezahvalno praviti direktno poređenje. Koža dolazi u drastično različitim nivoima kvaliteta i načina obrade, a treba praviti i razliku između presvlačenja samo volana, sedišta ili većeg dela enterijera.

Ipak, generalno se može reći da su cene slične, mada nije pravilo.

„Imitacije“ Alkantare

Postoje slični materijali koji imaju sličan sastav i proizvode se na sličan način - npr. UltraSuede ili MicroSuede. Inače, materijal UltraSuede razvio je isti naučnik koji je razvio Alkantaru, a proizvodi ga više firmi širom sveta.

Međutim, Alcantara je imala toliki uticaj na tržište da vozači generalno bilo koji materijal te vrste nazivaju Alkantarom - slično kao žilet, kaladont, digitron, eurokrem, labelo…

Prednosti Alkantare

Alkantara se primenjivala na volanima i ručicama menjača trkačkih automobila zbog toga što je obezbeđivala mnogo bolji „grip“, odnosno (znatno) manje je „klizava“ u odnosu na kožu ili plastiku.

Ovo je velika prednost kod trkačkih vozila. Takođe, Alkantara ne reflektuje sunčevu svetlost, a samo delić sekunde zaslepljivanja refleksijom sunca pri velikim brzinama može da bude veoma opasan.

Takođe, Alkantara je osetno lakša od prevrnute kože, a tokom proizvodnje mogu da joj se ubace i dodaci koji je čine otpornom na vatru, odnosno zapaljivanje.

Pošto je potpuno sintetičke prirode, prihvatljiva je i veganima i borcima za prava životinja, što je u današnje vreme veoma važna stavka.

Meka tekstura, izgled i osećaj pod prstima kao da je reč o prevrnutoj koži, u kombinaciji sa premium imidžom, donose prestiž automobilu sa Alkantarom u kabini.

Otporna je na habanje i laka za čišćenje, mada ovde već dolazimo na klizav teren... Generalno, manje je otporna na habanje od klasične prirodne kože ili kvalitetnog tekstila, pri čemu zahteva češće i detaljnije čišćenje. Mnogo toga zavisi da li govorimo o volanu ili o sedištima, a i prirodna koža može brže da strada ukoliko se ne održava kako treba ili se čisti na pogrešan način...

Mane Alkantare

Jedna od najprimetnijih mana Alkantare je činjenica da delovi koji su najviše izloženi habanju mogu da pokazuju vrlo izraženo znakove habanja, što je naročito problematično zbog toga što se najčešće postavlja na volan i sedišta.

Međutim, glavni problem nije klasično habanje – daleko od toga. Glavni problem je to što Alkantara apsorbuje masnoću sa ruku i drugih delova tela, kao i nečistoću sa odeće i drugih stvari.

Stoga može relativno brzo da izgubi svoju baršunastu strukturu, pošto masnoća i nečistoće dovode do toga da se njena vlakna slepljuju, pa gubi i vizuelnu privlačnost, a i na dodir deluje potpuno drugačije.

Stoga je veoma važno da se Alkantara redovno održava i čisti. Iako održavanje i čišćenje Alkantare ne zahteva stručnost ili posebna sredstva, ipak je potrebno da se zna šta i kako treba da se radi, a šta treba da se izbegava, pošto lako može da se napravi više štete nego koristi.

Održavanje i čišćenje Alkantare

Da bi vam Alkantara uvek delovala sveže i novo, potrebno je da se redovno čisti. Strogo treba izbegavati snažno trljanje grubim četkama, kao i korišćenje aparata koji za čišćenje koriste vodenu paru (postoje izuzeci, ali mi se ograđujemo od toga).

Što se češće iščetka mekom četkom i prebriše vlažnom mekom krpom, delovaće novije, svežije i očuvanije.

Konkretnije i detaljnije o čišćenju Alkantare pisaćemo uskoro u posebnom tekstu.

Alkantara nije nov materijal, iako joj stalno raste popularnost

Alkantara je razvijena 70-ih godina od strane japanskog naučnika po imenu Miyoshi Okamoto, koji je radio za hemijsku kompaniju Toray Industries. Sa italijanskom hemijskom kompanijom ENI je 1972. uspostavljena saradnja i osnovana zajednička firma Alcantara S.p.A. sa ciljem da se ovaj materijal proizvodi i prodaje.

Takođe, Alcantara je brend, tj. zaštićena robna marka, zbog čega koristimo veliko slovo A u njenom nazivu.

Foto: Unsplash.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 3
Pregleda: 18105
Ocena: 4.7
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

bikcina

Termin veštačka koža je kontradiktoran sam po sebi jer veštačka koža ne postoji. Koža je organ, i još uvek veštačkim putem niko nije uspeo da je uzgaji. Svi ostali veštački materijali ne mogu biti koža. Imitacija kože je već nešto drugo.

Odgovori

Bilbo

Na volanu može, ali na sedištima mi se ne sviđa. Previše osetljivo mi deluje. A i ružno izgleda.

Odgovori

kole

Dok je bila pravljena samo u Japanu i Italiji bila je top kvaliteta, ali su proizvodnju osvojili Kinezi i to je krs kvalitet. Inace nepogresivo mozete da vidite kilometrazu vozila po stanju sedista presvucenih alkantarom. Ako su ocuvana, to je do 150.00km. Ako je malo ucebano do 250.000, a ako se bas puno ucebalo, to je preko 300.000.

Odgovori