Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Razlike između skupljih i jeftinijih kaciga?

Razlike između skupljih i jeftinijih kaciga?
Postavljeno 16.04.2024. u 15:50
Autor: Aleksandar Stojanović

Cene novih kaciga kreću se od oko 9.000 dinara pa do preko 100.000 dinara i više.

Razlike u kvalitetu i bezbednosti koju pružaju postoje. U ovom tekstu ćemo pokušati da vam pomognemo da donesete odluku tako što ćemo navesti nekoliko krucijalnih stavki koje utiču na kvalitet i cenu kacige.

Plastika ili karbonska vlakna

Spoljašnost ili bolje reći školjka kacige može biti od različitih materijala. Obično, jeftinije kacige koriste plastiku dok skuplje koriste naprednije materijale.

Jeftinije kacige izrađene su od termoplastike ili polikarbonata. Takav materijal i jednostavniji proces izrade omogućavaju jeftiniju cenu krajnjeg proizvoda.

Karbonska vlakna, fiberglas i drugi kompozitni materijali su skuplji i kompleksniji. Veća cena sirovine, duže vreme izrade, kompleksnost proizvodnje utiču da takve kacige imaju veću cenu za krajnjeg kupca.

Pa u čemu je onda razlika kad su obe kacige čvrste i tvrde? Napredniji materijali kod skupljih kaciga omogućavaju da dobijemo istu ili bolju zaštitu sa manjom težinom kacige. Takođe, napredniji materijali omogućavaju bolju absorbciju udara od plastike.

Buka i ventilacija

Niko ne voli kacige u kojima zvoni i zviždi oko cele glave, u kojoj nema dobrog protoka vazduha. Takve kacige nisu prijatne za nošenje, umanjuju komfor i umaraju korisnika. Ovo su dve stavke po kojima će svaki motociklista razumeti razliku između povoljne i skupe kacige.

Skuplje kacige su obično, mada ne uvek, tiše sa dobrom ventilacijom. Jeftinije kacige mogu biti sa dobrom ventilacijom, ali bučne, ili obrnuto. Razlog tome je što ventilacija većeg protoka pravi buku zbog veće količine vazduha koja struji kroz kacigu.

Konstruisati kacigu koja je tiha sa dobrom ventilacijom je izazov za sve proizvođače. To mogu da postignu samo oni koji imaju znanje i infrastrukturu za testiranje kaciga u vazdušnim tunelima kako bi optimizovali aerodinamiku kacige. Takvih proizvođača nema puno na tržištu, pa su takve kacige iz pomenutih razloga skuplje od konkurencije.

Vizir kod jeftinih kaciga može biti problematičan

Svaki proizvođač  kacige ima sopstveni dizajn mehanizma vizira. Kod skupljih kaciga mehanizam vizira omogućava laku demontažu vizira, pouzdan mehanizam, kao i dobro zaptivanje vizira na koje utiče i debljina zaptivne gume.

Na jeftinim modelima kacige, obično nema dodatnih funkcija kao što je sistem protiv magljenja kacige, tzv. “pinlok” već ćete umesto toga dobiti dobiti “antifog” premaz koji nije ni približno efikasan kao “pinlok”. Takođe, na jeftinijim modelima nema ni dodatnog sunčanog vizira.

Druga, ne tako očigledna stvar je i kvalitet samog vizira kod skupljih modela. Viziri su deblji, otporniji na grebanje i sunčevo zračenje. Takođe bitna stvar je “slika”, jer kod najjeftinijih kaciga vizir može da izobliči pogled zbog različite debljine i oblika vizira.

Ukratko, što je vizir kvalitetniji trajaće duže, biće lakši za demontažu i montažu i biće prijatniji za gledanje.

Unutrašnjost kacige

Enterijer kacige, odnosno sama postava nije toliko bitna koliko je bitna struktura EPS pene. Obično, jeftine kacige imaju homogenu gustinu pene. Skuplje kacige imaju više slojeva različite tvrdoće pene. Takva pena omogućava adekvatnu zaštitu u različitim “neprilikama”.

Da bismo bolje razumeli, EPS pena služi tome da što “nežnije” uspori i absorbuje udarac glave. Što je više slojeva sa različitom tvrdoćom, to je kaciga bezbednija.

Veličina školjke

Kada kažemo veličina kacige, mislimo na klasične oznake tipa S, M, XL i tako dalje. To je unutrašnja veličina kacige i reguliše je postava. Međutim, sama školjka kacige kod jeftinijih modela je iste veličine bez obzira na veličinu unutrašnjosti.

Skuplje kacige sa druge strane imaju dve ili više veličine školjke u odnosu na unutrašnju veličinu. Pa ako ste sitne građe i nosite npr. XS veličinu, dobićete kompaktniju i lakšu kacigu koja će vam biti lakša za nošenje.

Testiranja / Homologacija

Stigli smo do teške stavke, testiranje bezbednosti kacige. Ovo je tema koja u potpunosti zaslužuje zaseban tekst. Ovaj put ćemo samo ukratko.

Svaka kaciga, koja se legalno prodaje, bilo u EU, USA, CA, Japanu, itd. mora da ispuni određene standarde koji garantuju da je kaciga bezbedna. Bez obzira na cenu. Pa ako najjeftinija kaciga ispunjava standard, zašto kupovati skuplju kad obe rade isti posao?

Za nas koji spadamo pod EU tržište kaciga mora da zadovoljava ECE 22.05 ili 22.06 standard. Taj standard propisuje samo MINIMALNE USLOVE koje kaciga mora da ispuni, ali ne govori o tome koji je nivo bezbednosti kacige, osim da je dovoljno bezbedna. Kao što npr. broj zvezdica govori o bezbednosti automobile.

Možemo reći da su jeftinije homologovane kacige bezbedne, ali da su neke kacige bezbednije od drugih. Npr. one koje imaju EPS penu iz više slojeva, školjku od kompozitnih materijala, itd. To su sve stavke koje kacigu čine skupljom. Dakle, kod skuplje kacige ne plaćate samo bolji komfor i estetiku, već i zaštitu.

Neke smernice po pitanju bezbednosti same kacige su sledeće: Pored ECE 22.05 i 22.06 postoje drugi merodavni standardi kao što su SNELL ili SHARP. O njima ćemo pisati zasebno nekom prilikom. Za sada,  ako birate kacigu, a proizvođač je naveo da ispunjava npr. sva tri pomenuta standarda, budite sigurni da imate kvalitetnu kacigu na glavi.

Treba li onda kupovati samo najskuplje kacige?

Naravno da ne. Bitno je razumeti i biti donekle upućen u materiju kako biste znali šta plaćate i šta dobijate za taj novac. Kada pročitate specifikaciju kacige, prepoznaćete stavke iz ovog teksta koje smo naveli da vredi platiti više. Ostalo je vaš lični izbor.

Da bismo se bolje razumeli, navešćemo moguću situaciju:

U prodavnici imate kacigu sa atraktivnom grafikom, replikom poznatog vozača. U ponudi imate kacigu istog proizvođača iz više klase, koja je skuplja tek za nekoliko hiljada dinara . Često su takve kacige, manje atraktivne i na popustima, pa razlike u ceni nisu velike. Tu je šansa da za malu doplatu dobijete bolju kacigu.

Ne kažemo da treba kupiti nešto što vam se možda vizeulno ne dopada. Kao što vidite u pitanju je kompromis. U cenu kacige, ulazi i estetika, a postoje proizvođači koji su fokusirani više na estetiku nego na bezbednost. Mi smo se potrudili da vam skrenemo pažnju kako bi izabrali najviše za novac kojim raspolažete. Zapamtite, pa čak i najjeftinija kaciga na glavi je bolja od stare pohabane kacige ili da je nemate uopšte.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 0
Pregleda: 3708
Ocena: 5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.