Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Oldtajmer: Fiat 128 Coupe – sportista blage naravi

Oldtajmer: Fiat 128 Coupe – sportista blage naravi
Postavljeno 12.04.2024. u 11:16
Autor: Dragan Romčević

Fiat 128 krenuo je u prodaju 1969. godine, a kada su Italijani 1980. odlučili da je vreme za naslednika, proizvodnju po licenci nastavila je Zastava sve do 2003. godine.

Međutim, mi sada ne govorimo o klasičnoj 128-ici, već o kupe verziji ovog modela. Ovo nije samo verzija sa troja vrata, već značajno izmenjena verzija, sa skraćenom platformom i međuosovinskim rastojanjem. Proizvodila se samo od 1971. do 1975. godine.

Iako ovaj Coupe nije imao naročito snažne motore, masa od nešto preko 800 kg je omogućavala za ono vreme sasvim pristojne performanse. Inače, Fiat 128 Coupe mogao je da se kupi sa dva motora – prvi sa 1.116 kubika i 64 KS i drugi sa 1.290 kubika i 75 KS. Sa prvim motorom je mogao da razvije maksimalnih 150 km/h, a sa drugim 160 km/h.

Oslanjanje nezavisno na svim točkovima. Vratimo se na dimenzije – od limuzine kupe je kraći za 4 cm (3.808 mm), dok je međuosovinsko rastojanje kraće za 22 cm. Trag točkova je širi 20 mm napred i uži 45 mm pozadi.

Primerak iz 1972. godine, na koji smo naišli u oglasima na sajtu Polovni automobili, ima slabiji motor, ali teško da je to mana u ovom slučaju, pošto je reč o sjajno restauriranom oldtajmeru koji sigurno nije namenjen nadmetanju sa BMW-ovima od semafora do semafora.

Vlasnik, lakirer po profesiji, kaže da ga je lično farbao i dodaje:
„Auto nisam sređivao za prodaju. Želeo sam da ga sredim za mene, da bude bukvalno kao u fabričkom stanju. Dakle, na njemu nema delova od drugih modela. Koliko god je bilo moguće vraćen je u stanje kao kad je bio nov.

Nije stavljen jači motor, felne su fabričke, enterijer je kompletno urađen, tj. vraćen u fabričko stanje, od sedišta do neba.

Na motoru je urađena generalna, nakon čega je prešao oko 500 kilometara. Klipovi, karike i sve ostalo što je bilo potrebno nabavljeno je iz Grčke.

Što se tiče drugih delova, neki su nabavljani takođe iz Grčke, dok su pojedini korišćeni od modela Zastava 101, ali od starog tipa koji se proizvodio do 1979. godine, pošto su ti delovi isti.

A menjano je mnogo toga: spone, ramena, diskovi, kočiona klješta, pločice, doboši, glavčine, plovak u rezervoaru, homokinetički zglobovi, kočiona creva... Sve je novo stavljeno.

Inače, ovaj auto je kupljen nov u Beogradu 1974. godine. Dakle, nije naknadno uvezen. Prethodni vlasnik je bio 1934. godište i odavno je preminuo, tako da auto od 2008. uopšte nije bio registrovan.

Kada sam ga kupio imao je kilometražu oko 109.000 km. Nakon sređivanja prešao je samo oko 500 kilometara po gradu i to isključivo kada je lepo vreme. Kada pada kiša ne izvozim ga iz garaže.

I kada je kupljen, bio je limarijski u odličnom stanju, pa čak ni na patosu ništa nije vareno. Naravno, zamenjene su i sređene one uobičajene stvari – npr. stavljeni su original nova hauba, nova prednja krila, novi prednji vezni lim, pragovi...

Oglas za ovaj Fiat 128 Coupe možete da pogledate na ovom linku.

I još jedna zanimljivost – vlasnik kaže da je spreman da nagradi sa 1.000 evra osobu koja pronađe pravog kupca, u zemlji ili u inostranstvu.

 

 

 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 7
Pregleda: 7539
Ocena: 4.6
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Milan Petrović

Oko 250 hiljada kom.

Odgovori

Ivan

A pečenje???..

Milan Petrović

Naravno da sam mogao da u njega ubacim motor od 1400 cm , do čak 120 ks. Ali , to već ne bi bila fabrička varijanta i izašao bih iz tog okvira. Meni je bio cilj da ga vratim u fabričko stanje a ne da od njega napravim vozilo za trke. Pozzz

Odgovori

Joca

Moj zet je to vozio davne devedesete nije bila velika serija proizvodnje neznam koliko ih je proizvedeno

Odgovori

Bilbo

Nisam ni znao da ovaj auto postoji ili nisam obratio paznju nikad. Ali lepo izgleda i lepo je sredjen. Steta sto nema jace motore.

Odgovori

Trt

Neki sa 3 cilundra turbo?

Bilbo

@Trt - Ne razumem ovu foru koliko god se trudio. Uglavnom, imao je Fiat u to vreme motore koje je mogao da ubaci i to bi kod ovog auta 15 ili 20 konja više mnogo značilo. Ko je vozio Yuga 65 zna o čemu govorim, a da je pre toga naravno probao slabije verzije.